fallback

Русия планира смяната на горивото за АЕЦ "Запорожие"

Информацията какво се случва с ядрената централа е противоречива

12:03 | 13.10.22 г. 29

Включването на АЕЦ "Запорожие" към руската енергийна мрежа вече е в ход, нужен е обаче известен преходен период, коментират от "Росенергоатом" пред руската информационна агенция ТАСС. Преди дни руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава централата за руска собственост.

Руските експерти смятат и да сменят горивото, използвано в украинската централа, когато сегашните запаси от гориво се изчерпят. Тя е една от малкото в Европа, която използва горивото на Westinghouse, макар че реакторите са руска технология.

Петро Котин, директор на украинския оператор на централата "Енергоатом", коментира пред Ройтерс, че новината за смяната на горивото е фалшива. Никак не е лесно да се смени горивото - само подготовката изисква три години, коментира той. В централата вече преминаха по този път, заменяйки руското гориво с това на Westinghouse.

Запорожката АЕЦ е окупирана от руски военни от март насам. В нея все още работят служителите на украинския оператор "Енергоатом". Русия и Украйна взаимно се обвиняват за извършване на ракетни удари по инфраструктурата на централата. Целта на руснаците, разрушавайки връзките с енергийната система на Украйна, е да пренасочи произведената електроенергия към Крим и руската енергийна мрежа.

Доскоро в Запорожката АЕЦ в работен режим беше само шести блок, който периодично беше изключван заради обстрелите. Тогава в централата заработват дизелови генератори, които да гарантират охлаждането на реакторите и избягването на ядрен инцидент. Според руските коментари обаче всички блокове са в студен режим в момента.

Заради напрежението Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изпрати мисия в централата и в своя доклад след това поиска изграждане на зона за сигурност около нея. Но в Русия не приемат това искане. Пред държавната телевизия "Россия 24" назначеният от Кремъл за губернатор на Запорожката област Евгений Балицки коментира, че това може да стане едва, когато фронтовата линия бъде отдалечена на 100 километра от централата.

Преди това изтеглянето на военните от централата, за които представителят на Русия в ООН Василий Небензя поиска доказателства, че са там, е невъзможно, категоричен е Балицки. "Нужно е да се договаряме от позицията на силата", категоричен е представителят на руската администрация в окупираната територия.

Според него и включването на АЕЦ "Запорожие" към енергийната система е преждевременно, защото първо трябва да бъде гарантирана сигурността на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 13.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още