IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на енергетиката няма да предлага двойна тарифа за тока

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия, съобщиха от министерството

09:49 | 23.10.22 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на енергетиката съобщи, че не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока и обоснова това с "успехи в гарантирането на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа", съобщава пресцентърът на министерството. 

"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", се казва в съобщението.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари догодина. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, се казва в съобщението на енергийното министерство.

"Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", се допълва в съобщението на министерството на енергетиката.

Тази седмица стана ясно, че служебното правителство замразява пълната либерализация на енергийния пазар и няма да работи за излизането на битовите потребители на свободния пазар. Това заяви категорично президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет. Държавният глава заяви, че се надява и следващото правителство да не освободи пазара.

Плановете доскоро бяха пълната либерализация на енергийния пазар да се случи до 2025 г. Първоначално се предвиждаше това да стане поетапно - първо на свободния пазар да излезат потребителите с голяма консумация.

Енергийната криза в момента обаче явно замразява тези планове. Една от най-големите неясноти при преминаването на свободния пазар е как ще бъдат защитени уязвимите потребители. Години наред все още няма приети критерии по този въпрос, а в условията на енергийна криза въпросът е съществен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
До: stefanvukov Не са 800, а 300 киловатчаса на месец. Като не можеш да плащаш, ще стоиш на студено. Какво неясно има тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Като не можеш да плащаш, ще ти вземат апартамента, който и без това е на обществена земя. Отдавна се предлага стерилизирането на бедните, за да не създават излишни деца. А както се очаква, скоро може пак да има "една пандемия". ОНИЯ вече са се подготвили. Този път доста по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Раздадоха 7.6 милиарда лева помощи за високите цени на тока на фирми, които генерират свръх печалби и като капак решиха да ги вземат от хората ,които ползват повече ток, защото се отопляват с него. Аз нямам централно парно, нямам достъп до газопреносната мрежа в града. Остава ток и твърди горива примерно илу нафта. Опичайте те си акъла и си мерете приказките. Не си играйте с нас. Защото може да Ви го върнем тъпкано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Гневен съм за което се извинявам. Но тези прекалиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
stefanvukov
преди 1 година
ГЕРБ и останалите сериозни системни партии трябва да направят правителство на всяка цена. Независимо от компромиса. Това е начина разни неосъществени дребни политически шарлатани да нямат достъп до властта и възможността да се изпускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Извиках сина си и го накарах да ми направи плакати и в понеделник да се изтъпанча пред президенството и да протестирам срещу експериментите на онзи туфлек. Да заминават за Дубай, Канада или там откъдето са дошли. Търпението ми се изперпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Ще изразя едно може би по-крайно мнение. 800 киловата по 0.25 лева на киловат са приблизително 200 лева сметка. Тези между които и моето домакинство се отопляват на ток, дали с климатици или конвекторни печки през зимата плащаме около 500-600 лева на месец. Нямаме басейн, сауна илу джакузи. Обитаваме нормален апартамент 80 кв.м.Направо ми прилоша като видях по телевизията онова недоразумение наречено енергиен министър. Изпусна се в буквалния смисъл и замериса. Извиках сина ми и го накарах да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още