IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на енергетиката подготвя схемата за диференцирани енергийни цени

Още е твърде рано да се прогнозира ще има ли промяна в цената на топлинната енергия

16:17 | 06.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на енергетиката подготвя схема за диференцирани цени на електроенергията и природния газ, коментира служебният министър Росен Христов пред журналисти. Когато бъдат разработени стъпките, те ще бъдат внесени като законопроект.

Идеята е средното, базовото потребление на енергия на домакинствата да бъде със субсидирана цена, а за "луксозното потребление" или неефективност цената постепенно да се увеличава и да бъдат достигнати нивата на свободния пазар, тоест ще има няколко тарифи в предложението на институцията. По този начин ще се помага на най-уязвимите, а от друга страна ще се насърчават домакинствата да развиват "култура на икономия", разказа още Христов.

Европейските страни имат подобни схеми, които работят вече близо година и вече има резултати, които могат да бъдат анализирани и България да се възползва от опита.

Христов е категоричен, че се работи за осигуряване на природен газ за топлофикациите на приемлива цена, а за крайните потребители - такава, че отоплението да им струва колкото с електроенергия.

Ще има ли корекция в цената на парното посред зима?

Още е твърде рано за прогноза дали през януари, когато има възможност за корекция, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще промени цената на топлинната енергия. Всичко ще зависи от ценовото заявление за ноември и прогнозата за декември, предстоят и сериозни анализи.

Ако продължи понижението на цената на природния газ, няма да има промяна и в цената на парното и топлата вода, коментира председателят на регулатора Иван Иванов.

Предишното ръководство на енергийния регулатор определи максимална цена на топлинната енергия при предвиждане за цена на природния газ от 120 лева за мегаватчас за регулаторния период (до края на юни 2023 година). Но през последните месеци доставяната от "Булгаргаз" суровина е съществено по-скъпа. През септември например природният газ, който достави общественият доставчик, е с цена от 353 лева за мегаватчас.

За първи път от пролетта цената на природния газ в България се понижи - с 34% до 233 лева за мегаватчас през октомври.

Според Иван Иванов, ако тази тенденция се задържи, няма да има нужда от промяна в цената на топлинната енергия през януари. "Цената на природния газ формира около 80% от цената на топлинната енергия", припомни той.

Председателят на регулатора прогнозира, че ако няма сериозни външни фактори, които да повлияят на търговията с газ, може да се очаква, че цената на природния газ през ноември ще е по-ниска от тази през октомври.

Таван върху цената на газа би бил от полза за потребителите, категоричен беше още Иван Иванов, но допълни, че решението е на европейските институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още