IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Близкия изток не се притесняват от енергийната трансформация

Инвестициите в изкопаеми горива трябва да продължат, призова финансовият министър на Саудитска Арабия

15:15 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световната икономика е изправена пред "много трудни шест месеца", но перспективата пред държавите, добиващи петрол в Близкия изток, през следващите поне шест години са "много добри", заяви финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед ал Джадаан, цитиран от Ройтерс.

Според него енергийният преход от изкопаеми горива към чиста енергия ще отнеме повече от 30 години, което означава, че инвестициите в конвенционалните енергийни източници трябва да продължат.

Саудитска Арабия е водещ износител на петрол и заедно със своите партньори в ОПЕК се оплакват от липсата на инвестиции в сектора, особено за разширяване на капацитета за добив, а в същото време търсенето остава относително високо на фона на икономическите сътресения.

"Трябва да инвестираме в нашата енергийна сигурност, но в същото време да не пренебрегваме климатичните промени", призова Мохамед ал-Джадаан по време на инвестиционен форум, организиран от Саудитска Арабия. Събитието е опит на страната да диверсифицира икономиката си и да привлече чуждестранни капитали, допълва Ройтерс.

Финансовият министър коментира още, че в страната му се полагат много усилия за намаляване на емисиите въпреки инвестициите в изкопаеми горива. Саудитска Арабия също има цел за въглеродна неутралност, но за разлика от ЕС си е поставила задачата това да стане към 2060 г., или с 10 години след общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още