IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на природния газ в Европа продължават да спадат. Въпросът е докога

ЕС като цяло е изпълнил предсрочно целта си за запълване на газохранилищата до над 80 на сто до 1 ноември

21:30 | 26.10.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на газа в Европа трайно спадат през последните няколко месеца и вече достигат нива близки до тези преди избухването на войната в Украйна. Началото на конфликта предизвика шок и паника на Стария континент, особено след като Западът наложи мащабни санкции, а Русия съкрати подаването на газ към Европа, пише БТА.

През последвалите осем месеца обаче ситуацията се промени. Ройтерс опитва да обобщи и обясни развоя на цените на синьо гориво в Европа,.

Защо цените на газа в Европа спадат през последните месеци?

Въпреки намалелите доставки на газ от Русия, цените на газа месец напред в нидерландския разпределителен център, които са референтни за Европа, са паднали с 67 на сто спрямо рекордните нива, достигнати през август, до около 100 евро за мегаватчас. Това е най-ниското ниво от средата на юни, но е с 12,6 на сто над стойностите от преди една година.

Въпреки че зимният газов сезон в Европа започва от началото на октомври, Европа досега се радва на по-хубаво време от обичайното за годината, което помага за намаленото търсене на газ.

ЕС като цяло е изпълнил предсрочно целта си за запълване на газохранилищата до над 80 на сто до 1 ноември. Към момента те са пълни на 93 на сто спрямо 77 на сто преди година, сочат данни на Gas Infrastructure Europe.

Това се дължи най-вече на увеличените доставки на втечнен природен газ (LNG, както и по тръби от Норвегия. Към миналата седмица вносът на ВПГ в Европа възлизаше на 2,81 милиона тона, по данни на консултантската компания Rystad Energy.

В допълнение производството на електричество от вятърни централи е на добро ниво, което намалява нуждата от подаване на газ към топлоелектрическите централи. Влияние оказва и разбирателството между страните членки на ЕС да ограничаване на потреблението, а с това и на цените.

ЕС все още не е постигнал споразумение за налагането на таван на цената на газа и за ограничаването на варирането на цената в рамките на един ден.

Ще се задържат ли задълго ниските цени?

Зависи от времето и търсенето. Според прогнозите мекото време в Европа ще продължи поне още две седмици, а това ще забави тегленето на газ от хранилищата.

Според дългосрочните прогнози по-голямата част от Европа ще се радва през зимата на по-топло време от обичайното. Разликата между студена и мека зима е около 25 милиарда куб. м газ, или 7-8 на сто от цялото потребление, според Rystad Energy.

Анализаторите обаче предупреждават, че може да се стигне до отпускане. "Европа може да се изкуши и да приеме, че трудното е отминало, но това не е така", казва Ерик Бромандер от Rystad Energy.

Фактори като повишено търсене на LNG в Азия, ако там времето рязко застудее, или забавяне на доставките на LNG в Европа могат лесно и бързо отново да вдигнат цените.

Танкери с LNG се намират на котва край бреговете на Европа в очакване на слотове за разтоварване, което показва липсата на достатъчно инфраструктура на Стария континент.

"Решили ли сме си проблемите? Съвсем не. Сега времето е топло, но продължителен студен период може да доведе до ръст на цените, както в края на тази зима, така и през следващата", казва Том Марзик-Манзър от аналитичната компания ICIS.

По-ниски цени за домакинствата и промишлеността?

По-ниските цени на едно не означават автоматично ниски цени и за потребителите.

Енергодоставчиците хеджират, т. е. купуват предварително, енергията, която им е нужна, за да задоволят клиентите си. Обикновено това става шест месеца по-рано, което значи, че ръстовете и спадовете на цените на едро се отразяват със закъснение в сметките на потребителите.

В отговор на високите цени на енергията няколко промишлени сектора, който разчитат на газа, като производителите на торове, керамика, стъкло и цимент, сериозно ограничиха производството си през годината.

"Европейският пазар ще бъде под риска, ако търсенето на газ започне да расте", казват анализатори от ING Research, добавяйки, че за Европа може да се окаже трудно да запълни газохранилищата си за зимния сезон 2023-24 г.

/БТА/

Последна актуализация: 20:33 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 10 месеца
Дано цените продължават да падат в дългосрочен план. Всички потребителите трябва да имаме спокойна зима, дори смятам, че трябва да се стимулира консумацията на природен газ, защото той е екологично чист и е най-икономичния енергоизточник. Използването му за битови нужди може да намали значително разходите за отопление, готвене и топла вода в сравнение с електрическата енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 10 месеца
А някой да ми каже как въпреки войната, в Украйна цената на газта не е мръднала?!?! И транзита на газ си продължава и продължават да си получават транзитните такси. Войната си е война, но бизнесът е по-голям! А ние тук балъците плащаме по 3x-4x. И хрантутим украйнските туристи в 5***** хотели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още