IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия изгражда плаващ терминал за втечнен газ край Тоскана

Проектът на Snam предизвика остра съпротива на местните общности

22:21 | 25.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В опит да намали зависимостта си от Русия Италия изгражда нов, плаващ терминал за втечнен газ, пише Bloomberg. Властите в страната дадоха одобрение на плановете на контролираната от държавата газопреносна компания Snam да позиционира съоръжението в близост до град Пьомбино, Тоскана.

Това не стана без острата съпротива на местната общност - хората се опасяват, че терминалът може да се отрази на околната среда и местната икономика, силно зависима от рибарството и туризма. Разрешителното за съоръжението беше дадено след серия от срещи на компанията с гражданите на Пьомбино. То предвижда компенсации за общината, включително и финансиране изграждането на докове, свързани с туризма и рибарството, намалени сметки за електроенергия в региона, където ще бъде разположен терминала и наемане на местния бизнес за развитие на проекта.

Изграждането на терминала е част от стратегията, която предложи предишния премиер на Италия Марио Драги. В момента вносът на руски газ е на исторически минимум с малка вероятност да се завърне към предишните нива, затова и Рим започна активно да търси алтернативи.

Bloomberg отбелязва, че Италия е една от най-успешните в това отношение страни в ЕС - след началото на войната в Украйна бяха водени преговори с редица нови доставчици в Африка и Близкия изток и сключени нови договори с компании от тези региони и енергийния гигант Eni.

Очакванията са например през 2023 година Алжир да замести напълно Русия, достигайки дял от 38% в общите доставки на газ за Италия. Новият терминал ще заработи именно през следващата година.

Енергийната криза е приоритет и за наследника на Драги - Джорджа Мелони, която е първият премиер на Италия, обединил толкова крайнодесни партии от времето на Втората световна война насам. Но кметът на Пьомбино - Франческо Ферари, който е от партията на Мелони, коментира, че ще обжалва решението за изграждане на терминал.

На сайта на общината Ферари коментира през лятото, че съоръжението ще бъде в икономическа, туристическа, сочиална и екологична вреда за развитието на града. Местните власти подчертават, че от десетилетия от града са искани жертви и затова повече от всякога се нуждае от гаранции, че този проект е съвместим с рибарската индустря, турзима и транспорта.

Изграждането на плаващи терминали стана много атрактивно в Европа. Тези съоръжения - "бивши" танкери, превозващи втечнен газ, са по-изгодни от финансова гледна точка и а гъвкави - могат да бъдат преместени на други места спрямо търсенето. Но изграждането на тези платформи доведе до недостиг на танкери, които да пренасят втечнения газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
То добре, ако терминалът произвеждаше газ. Ама не произвежда и затова трябва да чакат да им се докара газ от Майна си Райна. А той я доде, я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
veskapetkova9
преди 1 година
До: zelka007 Географското положение на България не предполага удобна локация за изграждане на подобен терминал, но чрез реализиране на инвестиционни намерения в изграждащите се при съседни държави терминали се осигурява сигурността на доставките от природен газ за бъдещите десетилетия. Имаше пример с Овергаз, които са подготвили споразумение за доставка на 1/3 от необходимите годишни количества природен газ за страната за период от 10 г. чрез терминала в Албания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Изграждането на терминала е част от стратегията, да се намали зависимостта си от Русия, като според мен такива инвестиции са възвръщаеми,а преформулирането на дейността прави пазара по-конкурентоспособен. Според мен няма място за съпротива от страна на местната общност, защото природния газ е бъдещето за всички нас, а и трябва да стимулираме зелената енергия. Нещо, което е икономично и екологично чисто, няма как да бъде във вреда, носи единствено и само позитиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: alex8712 Има забрана . Засега мълчат как и откъде . По принцип това не е първият опит на ROMGAZ и SOCAR да правят нещо . Има и предишен проект , който включваше Грузия . Вероятно и сега ще включва изграждане на инсталация в Грузия ... :))) ... google --> romgaz socar LNG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007, Зелкич ние няма ли да отказваме газа? Нали се насочваме към перки, панелки и зелен хайвер, за какво са ти на тебе терминали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
alex8712
преди 1 година
До: zelka007Няма ли забрана за минаване на танкери през Босфора? Втечнен газ може от Азербайджан през Грузия, но грузинците първо трябва да направят инсталация за втечняване. Алтернатива би било през Турция чрез връзка с Южно-Кавказкия газопровод /Баку-Тбилиси-Ерзурум/, но пак трябва връзка с Поти или Самсун и инсталация за втечняване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Около нас италианците строят терминал , гърците строят , турците строят , румънците строят ... ние не ! Резидента рече , че трябва да си плащаме с рубли на гъспром ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още