fallback

Служебният кабинет ще предложи изземване на свръхпечалби и от "Лукойл"

Енергийните цени са овладени, смята служебният министър на икономиката Никола Стоянов

12:40 | 30.10.22 г. 35
Автор - снимка
Създател

Служебното правителство е одобрило и ще предложи на Народното събрание да даде "зелена светлина" на идеята за изземване на свръхпечалбите, натрупани заради енергийната криза, от производителите на електроенергия и на горива. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Никола Стоянов пред БНР. Той уточни, че в България има само един производител на горива - "Лукойл Нефтохим".

Преразпределянето на свръхпечалбите на енергийните компании е европейска инициатива, която цели смекчаването на удара на енергийната криза върху потребителите - битови и бизнес. Предложение на ЕК в тази насока получи принципното съгласие на лидерите на ЕС по време на последното им заседание през октомври.

У нас държавните производители на електроенергия внасят част от печалбите си в Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), от където се генерират средства за компенсациите за бизнеса, свързани с високите цени на електроенергията. До 5 октомври с решения на Министерския съвет Българският енергиен холдинг (БЕХ), под чиято шапка оперира държавната енергетика, е внесъл във фонда над 2,3 млрд. лева. Сега към средствата от БЕХ ще бъдат добавени и тези от частните производители на енергия, както и преработващите горива, става ясно още от коментара на министъра.

Пред БНР и депутатът от ГЕРБ/СДС и председател на енергийната комисия Делян Добрев също коментира, че подготвят законопроект за облагане на свръхпечалбата от руския петрол. По негови думи българските потребители не могат да усетят, че цената на руския петрол е по-ниска и затова идеята на бившите управляващи е "Лукойл" да внася по 1 лев за всеки продаден литър бензини във ФСЕС. 

Никола Стоянов отбеляза още, че всички печалби на държавните енергийни дружества така или иначе и сега отиват в държавния бюджет и се насочват и към други мерки. Така той коментира исканията на работодателските организации за увеличаване на средствата, които се изземват от енергийните дружества. Държавата трябва да балансира интересите, допълни той.

Пред БНР министърът заяви още, че българската икономика се движи "много стабилно" - има ръст и на вноса, и на износа, не се наблюдава и вълна от закриване на работни места, каквито прогнози е имало. Според него енергийните цени вече са овладени, което ще забави и ръста на инфлацията. Политическата нестабилност е единствената заплаха за икономиката на страната, допълни той.

Никола Стоянов защити и позицията на служебното правителство да не внесе проект на бюджет за 2023 година. "Имаме много лош опит как се развиха дебатите по бюджета в парламента", каза той и допълни, че не се знае дали ще има ново правителство или не, а в "предизборна кампания партиите действат много разточително" и това води до проблемите с изпълнението на Бюджет 2022, които виждаме сега. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 30.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още