IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ ще внесе още 650 млн. лв. във фонда за енергийна сигурност

Енергийният холдинг вече осигури над 2,3 млрд. лева по схемите за подкрепа заради високите енергийни цени

18:03 | 05.10.22 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Служебният кабинет одобри още една вноска от Българския енергиен холдинг (БЕХ) за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). През октомври тя е на стойност 650 млн. лева. Така, след аналогични решения през август и септември,  енергийният холдинг вече е осигурил 2,32 млрд. лева за финансиране на схемите за подпомагане на бизнеса заради високите енергийни цени.

Индикативният размер на октомврийската вноска, средства за която следва да осигурят дъщерните дружества на БЕХ, които произвеждат електрическа енергия, е изчислен на база отчетни данни за септември и прогнозни данни за октомври и ноември, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

С актуализацията на бюджета 47-ото Народно събрание въведе таван върху цената на електроенергията в размер на 250 лева за мегаватчас. Разликата между тази цена и средната цена на електроенергията на борсата се покрива със средствата от ФСЕС. С промени в Закона за енергетиката всички държавни предприятия, които произвеждат електроенергия, внасят целеви вноски във фонда, с които да бъдат финансирани тези дейности.

Размерът на вноските се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката.

Таван на електроенегията и преразпределение на огромните печалби, които някои компании натрупаха по време на кризата, се обсъждат и на ниво ЕС. Ако мерките получат одобрение, това означава, че и частните производители на електроенергия ще трябва да внасят вноски във ФСЕС, с което да подпомогат схемите за подкрепа на бизнеса и домакинствата заради високата цена на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още