IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затрудненият енергиен гигант Uniper обяви рекордна нетна загуба от 40 млрд. евро

Резултатите отразяват очакваните бъдещи загуби след спирането на доставките на газ от Русия

10:55 | 03.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският енергиен гигант Uniper, който предстои да бъде национализиран, разкри рекордна нетна загуба от 40 млрд. евро – сред най-големите в германската корпоративна история, която отразява очакваните бъдещи загуби след спирането на доставките на газ от Русия, съобщава Ройтерс.

“Числата ни за полугодието вече показаха, че това оставя дълбоки белези във финансовите ни резултати“, заяви главният финансов директор Тина Тумела, добавяйки, че договореният пакет за стабилизиране, в рамките на който Германия ще поеме контрола над Uniper, в момента се финализира.

Uniper заяви, че нетната загуба отразява 10 млрд. евро реализирани загуби, които компанията е реализирала, заменяйки обемите руски газ на спот пазара на много по-високи цени, както и бъдещи загуби за 31 млрд. евро, свързани с това.

“Работим усилено и по преструктурирането на газовото ни портфолио, за да минимизираме рисковете и да сложим край до 2024 г. на загубите в резултат на спрените доставки на газ от Русия“, каза Тумела.

Акциите на компанията поевтиняха с 2,2% в предпазарната търговия.

През септември Берлин договори национализирането на Uniper и поемането на 99% от най-големия вносител на газ в Германия, за да подсигури, че компанията ще продължи да купува газ и да снабдява индустрията на страната, избягвайки домино ефект тип Lehman Brothers в енергийния сектор.

Съгласно сделката Uniper получи кредитни линии за 18 млрд. евро от държавния кредитор KfW, 14 млрд. евро от които са били изтеглени към края на октомври, заяви компанията.

Uniper обяви още, че е продала големи обеми от бъдещото си водноелектрическо производство.

Компанията е продала 95% от германското си водноелектрическо производство за 2023 г. на средна цена от 20 евро на МВч и 90% от производството си за 2024 г. на цена от средно 28 евро за МВч.

За сравнение, германската референтна цена на едро за денонощна електроенергия от всички източници на производство за 2023 г. затвори на ниво от 368 евро в сряда, а за 2024 г. - на 253,5 евро, показват данните на Refinitiv Eikon.

Несъответствието в цената идва от далеч по-скъпите горивни елементи в общото ниво на търговия на едро, което включва генерирана от газ енергия, при която суровината скочи до изключително високи нива, докато водноелектрическата енергия зависи основно от климатичните модели.

Uniper управлява още въглищни, газови, ядрени, вятърни и соларни електроцентрали из Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Хитрата сврака с дата крака паднала в празните газохранилища на "Газпром". Защо ги национализираха празни? Сега да се оправят, да не са малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още