IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Китай и Индия ще имат ползи от таван на цената на руския петрол

По-малко от месец преди да влезе в сила, няма яснота какъв ще бъде таванът върху цената на суровината

08:15 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Китай, Индия и другите държави, които купуват руски петрол, са заинтересувани да има таван на цената му, коментира американският министър на финансите Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс. Тя е на о. Бали в очакване на големия форум на Г-20. В него ще участва външният министър на Русия Сергей Лавров, а виртуално и украинският президент Володимир Зеленски.

В Индонезия за първи път очи в очи да се срещнат президентът на САЩ Джо Байдън и неговият китайски колега Си Дзинпин.

Очакванията са, че на форума основната тема ще бъде войната в Украйна. По-рано лидерите на Г-7 се разбраха за ограничаване на цената на руския петрол, за да бъдат намалени приходите, с които Москва финансира военните действия в Украйна. Планира се механизмът, за който обаче много участници на пазара се оплакват, че няма достатъчно информация, да влезе в сила от началото на декември.

В края на миналата седмица Йелън коментира още, че в САЩ нямат претенции към покупките на руски петрол, стига това да става на цена под тавана, определен от Г-7. В интервю за Ройтерс тя заяви, че Русия все по-трудно ще намира купувач на своя петрол, още повече, че в началото на декември влиза в сила и петролното ембарго на ЕС.

Индия и Китай са в момента най-големите купувачи на руския петрол. По думите на американския финансов министър частните компании ще могат да купуват суровината на каквато цена искат толкова дълго, колкото могат да издържат, без да използват западни услуги.

По-малко от месец преди да влезе в сила още няма яснота какъв ще бъде таванът на руския петрол. Исторически средната цена на суровината  е 63-64 долара за барел и много анализатори коментират, че това може да бъде "естествената граница" в търговията. Цената на другите два водещи сорта петрол на пазарите е около 90 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още