IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от енергийните компании са по-важни от всякога за руската хазна

Игор Сечин предложи "Роснефт" да внесе дивидент от 3,6 млрд. долара в руския бюджет

15:41 | 14.11.22 г. 7
Игор Сечин. Снимка: "Роснефт"
Игор Сечин. Снимка: "Роснефт"

Петролният гигант "Роснефт" планира да внесе 216 млрд. рубли (3,6 млрд. долара) дивидент за първите девет месеца на годината в руския бюджет, съобщава Ройтерс. Приходите от енергийните компании са особено важни в момента за увеличаване на средствата в бюджета на фона на западните санкции, допълва още агенцията.

Заради войната в Украйна Западът наложи ограничения на търговията с руски стоки, а много чужди инвеститори напуснаха руския пазар. Прогнозите са, че по тази причина руският бюджет ще приключи годината с 1,3 трлн. рубли дефицит, или около 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Прогнозата на финансовото министрество е през 2023 година дефицитът да се удвои до около 3 трлн. рубли, или 2% от БВП. Според някои западни анализатори "дупката" ще бъде по-голяма - 4,5 трлн. рубли.

В периода януари-октомври бюджетът на Русия все пак излезе на излишък от 128,4 млрд. рубли, но благодарение на увеличените данъци за "Газпром". За да посрещне това плащане, компанията отказа да плати дивиденти за 2021 година за първи път от 1998 година насам. За да покрие част от разходите, основно за резервистите в т.нар. "специалната военна операция" в Украйна, Министерството на финансите на Русия започна да харчи от своя Фонд за национално благосъстояние, който е гарант за пенсиите в страната.

Игор Сечин, ръководител на "Роснефт", една от водещите петролни компании в световен мащаб, предложи по-рано днес (14 ноември) дивидент от 20,39 рубли за акция за първите девет месеца на годината. Това предложение трябва да се одобри от акционерите и средствата ще постъпят в руския бюджет в началото на следващата година, допълва още Ройтерс.

От компанията са коментирали пред агенцията, че планират да раздадат 50% от печалбата за шестмесечието под формата на дивиденти за периода януари-септември. Но отказват повече информация. Преди "Роснефт" плащаше дивиденти един път в годината или два пъти - на базата на шестмесечните резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 разбираш ти от помощи ... все пак това е основния ти доход. но айде да не се изказваш по икономически теми, очевидно си бос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Работи на енергийни помощи, като българските пенсионери с минимална пенсия. Дават им ги (енергийните помощи) с идеята, че е за кратко, с очакването скоро да се гътнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Европейската индустрия е тип-топ, работа колкото искаш... моля безработни, никога не работили истинска работа да не коментират чужди за тях теми!... благодаря, цико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
А някой няма ли да се разплаче за парите от прецаканата европейска индустрия за европейската хазна? Или европейската икономика е по-издържлива на печатарското мастило от рублата? Поне по размера на инфлацията не могат да се направят такива изводи. Засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk много ясно, ще спазват некви там ти закони... думата на късия е закон! Па и това е държвна компания, кво се правиш... много ясно че ще плаща на осбственика на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Тамън ще покрият разноските на Булгаргаз за арбитраж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Матушка Раша като каже и секи месец ще внасят дивидент в бюджета. Тва да не са западнодемократични компании, дето държавите трябва да им внасят в бюджета, щото са ту-биг-ту-фал. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още