IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Губим по 3,2 млрд. евро годишно от затварянето на въглищните централи

Има опасност за България по евентуален арбитраж с "Газпром", каза лидерът на ГЕРБ

10:35 | 18.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще загуби 3700 мегавата мощности и 3,2 млрд. евро годишно от затварянето на въглищните централи, изчисли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията. Той беше категоричен, че това ще се случи, ако бъде изпълнено предвиденото в Плана за възстановяване.

В текстовете е записано, че България ще изгради 6000 мегаватчаса мощности за съхранение на енергия, както и ще намали емисиите от въглищните централи.

Пред БНР експертът от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) Антон Иванов коментира, че с плана действително сме поели задължения да ограничим производството от въглища. Документътъ предвижда ограничаване на емисиите с 40%, а според Иванов това ще доведе до много затруднено положение за осигуряване на вътрешния електроенергиен баланс след 2026 г. в страната. "Ще трябва да разчитаме на внос, а вносът в региона е на много висока цена", уточни Иванов.

По време на парламентарния контрол в края на миналата седмица и служебният премиер Росен Христов предупреди, че 2026 година ще е критична за енергетиката ни.

Бойко Борисов коментира още, че има опасност за България на фона на арбитражното дело на финландската Gasum и "Газпром". Финландската държавна компания съобщи преди ден, че съдът е постановил, че не са длъжни да плащат в рубли, но отказа повече подробности с коментар, че съдът е постановил двете страни да се разберат в преговори, които в момента текат.

"Газпром Експорт" обаче има друг прочит на делото - според тяхното съобщение съдът е постановил, че указът на руския президент Владимир Путин за смяната на начина на плащане е форс мажор по договора. Според руската страна това означава, че сега Gasum дължи средствата по клаузата take or pay, или 300 млн. евро. Но и "Газпром" посочва, че се водят преговори между двете компании.

Ако бъде активирана клаузата, че част от природния газ, който е заявен в годишния договор, но не е закупен, трябва да бъде платен, България ще трябва да плати 2 млрд. лева на руската компания.

Припомняме, че страната ни отказа да плаща в рубли заради рискове, свързани с контрола на плащанията по новата схема. Служебният министър на енергетиката Росен Христов също призна, че руската страна отказва да даде гаранции, че ще приеме плащанията. "Булгаргаз" категорично изпълнява своите ангажименти по договора, гарантират от компанията. Всеки ден се изпращат заявки, както е предвидено по договор, които обаче се връщат от "Газпром" без отговор.

По време на брифинга лидерът на ГЕРБ коментира още, че подкрепя напълно връщането на хартиената бюлетина, заявявайки, че се съмняват в машините за гласуване, които са били инсталирани от "експертите на (президента на Венецуела Николас - б.р.) Мадуро" и заради липсата на контрол върху флашките с резултатите от гласуването. "Аз съм с две ръце "за"  машинно гласуване, но с машините, каквито са в САЩ", заяви Борисов.

Борисов предупреди, че партията му няма да участва в пленарните заседания и "парламентът ще спре да работи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още