fallback

ЕК води "конструктивен диалог" с България за износа на горива от руски петрол

Позицията, че страната ни не може да изнася петролни продукти, обаче остава без промяна

18:20 | 29.11.22 г. 8

Европейската комисия води "конструктивен диалог" с българските власти относно забраната за износ на горива, произведени от руски петрол, става ясно от коментар на говорителя на институцията Даниел Фери. Той обаче беше категоричен, че позицията на Брюксел остава непроменена  - в края на октомври от ЕК обясниха, че износът на преработени продукти от руски петрол е забранен по силата на санкциите, наложени срещу Русия.

В България обаче тълкуват по друг начин европейските директиви. Според позицията на служебното правителство, преработен в България, руският петрол се превръща в български горива. По тази логика няма основание ЕС да ограничава износа към други страни от ЕС или към трети страни.

Руският петрол у нас се преработва в рафинерията "Лукойл Нефтохим", която е част от активите на руската "Лукойл". От ръководството на компанията съобщиха преди дни, че прехвърлят цялата си дейност, свързана с тази рафинерия, от швейцарската си дъщерна компания Litasco в България. По време на брифинг в Министерския съвет беше коментирано, че без износ на горивата рафинерията ще трябва да затвори.

Чисто процедурно България може да се възползва от технически пропуск в европейските забрани. В регламента се цитира забрана за износ на горива, получени при преработката на тръбен петрол от Русия, който не попада под ембарго. България получи дерогация от европейските санкции, която ѝ позволяват да продължи да получава петрол през морски терминали.

Как ще се развие този казус ще стане ясно след края на преговорите, водени в Брюксел, обещават от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 29.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още