IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската MOL няма да може да внася горива от собствената си рафинерия в Словакия

Ограничението е свързано със санкциите срещу Русия и ще влезе в сила от 5 февруари 2023 г.

18:03 | 08.12.22 г.
Снимка: MOL Group
Снимка: MOL Group

Заради петролното ембарго на ЕС унгарската MOL няма да може да внася горива в Унгария от собствената си рафинерия край Братислава, стана ясно от коментар в дневния брифинг на Европейската комисия (ЕК). Говорителят Данел Фери уточни, че регламентът, по силата на който се забранява вносът на руски петрол в общността, не позволява и на държавите, получаващи суровината през тръбопроводи, да изнасят горива от руски петрол след 5 февруари 2023 г.

Въпреки европейското ембарго Унгария, Чехия и Словакия ще могат да продължат да получават руски петрол още две години. През този преходен период трите държави, които нямат излаз на море, трябва да успеят да диверсифицират доставките си на петрол. В момента те получават суровината през петролопровода "Дружба", който минава през територията на Украйна.

България получи дерогация от забраната за вноса на руски горива, въпреки че има морски терминал, заради георграфското си положение. Страната ни също има две години, за да диверсифицира доставките. Рафинерията в Бургас може да обработва и алтернативен петрол - през 2021 г. "Лукойл Нефтохим" е работил с 50% руски и 50% друг петрол, коментираха от Агенция "Митници" по време на заседание на енергийната комисия към Народното събрание на 7 декември.

Големият въпрос е дали страната ни ще може да изнася горива и други петролни продукти, получени от преработката на руската суровина. Даниел Фери коментира днес (8 декември), че се води "конструктивен диалог" с българските власти и вероятно решение ще бъде вписано в деветия пакет със санкции срещу Русия. Очакванията са, че той ще бъде одобрен до края на годината.

Българската позиция е, че ограниченията пред износа са неясно посочени в регламента и реално страната ни може да изнася горива от руски петрол. Служебното правителство взе решение в края на миналата седмица да забрани износа на дизел, произведен от руския петрол, и да разреши износа на всички останали горива, които не може да реализира на българския пазар.

В съобщението на правителствената информационна служба беше посочено, че това решение е "комуникирано" с ЕК. Забраната за износ ще бъде въведена от 5 март 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още