IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство ограничава износа на горива от март 2023 г.

С решението се отменят и мерките за намаляване на цената на горивата

18:29 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

От 5 март 2023 година България ще ограничи част от износа на горива, произведени от суров петрол от Русия, става ясно от съобщение на Министерския съвет. Забраната обаче не е пълна и не обхваща някои горива, които ще бъдат включени в приложение към решението на служебния кабинет, както и случаите на корабно зареждане. 

С днешното (2 декември) си решение правителството потвърди дерогацията, която страната ни получава за вноса на руски петрол през морските терминали. Според решението на Европейския съвет от 5 декември влиза в сила ембарго на петрола от Русия, влизащ в страните от общността през морски терминали. България получи дерогация от забраната до 31 декември 2024 година. 

Тя беше дадена във връзка с географското положение на страната - заради затрудненото влизане на петролни танкери през Босфора, както и заради факта, че рафинерията в Бургас работи по-ефективно с руски петрол. 

По силата на дерогацията от 5 декември 2022 година до 31 декември 2024 година ще могат да се изпълняват единствено договори, сключени преди 4 юни 2022 година, както и анексите и допълнителните договори, свързани с тях, допълват от Министерския съвет. 

По-рано днес (2 декември) вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев коментира в Народното събрание, че се водят преговори с Европейската комисия за разрешване на част от износа на преработените горива от руския петрол. България не може да си осигури дизелово гориво по друг начин, освен чрез преработка на руския петрол, а при нея се произвеждат и допълнителни горива - бензини, масла и други, които не могат да бъдат лансирани изцяло на българския пазар, е мотивът на българската държава.

Санкцията на ЕС е във връзка с войната, която Русия започна в Украйна. Заради липсата на морски терминали изключение от тази политика има и за Унгария, Чехия и Словакия, които ще продължат да получават още две години петрол през петролопровода "Дружба". 

Решението отменя и предприетите мерки за понижаване на цените на горивата за гражданите и икономическите оператори, допълват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още