fallback

Износът на руски петрол през декември се срина до най-ниските нива за 2022 г.

България е единствената дестинация на руския петрол в Черно море

17:12 | 03.01.23 г. 4

През последните четири седмици на 2022 г. износът на руски петрол през морските терминали намаля до 2,61 млн. барела на ден. Това е най-ниското ниво за годината, изчислява Bloomberg. От 5 декември страните от ЕС въведоха ембарго на руския петрол, което означава, че за Москва доставките за Турция, Китай и Индия в момента са ключови.

Лошото време също свива износа - по данни на "Транснефт" бури са блокирали за 11 дни през декември работата на пристанището "Козмин", което се намира в близост до Владивосток. На Русия липсват и танкери, които да прекарат петрола на по-далечни дистанции, допълва още Bloomberg.

В момента България е единствената дестинация за руския петрол в Европа през морските терминали. Доставките отстъпват от 10-седмичния връх, записан през ноември, и са в обем 167 хил. барела дневно.

Източник: Bloomberg

Турция пък е единствената дестинация за руския петрол в Средиземно море, но и там количествата намаляват до средно 57 хил. барела на ден, което е най-ниското ниво за 2022 г. Все пак Bloomberg отбелязва, че има кораби, които са тръгнали от руските пристанища, без да отбелязват своята крайна дестинация. Някои от тях вероятно ще бъдат разтоварени в Турция.

В последния месец на 2022 г. Русия е печелила по 110 млн. долара на седмица от продажабата на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 03.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още