IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще използва петролопровода "Дружба", но за петрол от Казахстан

Берлин заяви през лятото, че в края на 2022 година спира да купува руски петрол

08:10 | 30.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Казахстан е направил заявка за капацитет по петролопровода "Дружба" за доставка на петрол до Германия през 2023 година, съобщава Bloomberg. Агенцията отбелязва, че Берлин вероятно е намерил възможност да замени доставките на руски петрол, след като ЕС наложи ембаргото за покупката му през морски терминали от 5 декември.

Заради ограничен достъп до алтернативи в Унгария, Чехия и Словакия, Брюксел засега остави без ограничения доставката на петрол през петролопровода "Дружба", тоест Германия и Полша също могат да продължат да купуват руския петрол, но и двете страни заявиха през юни, че няма да се възползват от тази възможност.

Трасето на петролопровода "Дружба". Графика: Bloomberg Трасето на петролопровода "Дружба". Графика: Bloomberg

Операторът на мрежата KazTransOil е поискал от "Транснефт" капацитет за доставката на 1,2 млн. тона петрол през територията на Беларус и Полша, посочва Bloomberg. От руската компания коментират обаче, че на този етап няма отправено искане от компания, добиваща петрол в Казахстан.

Русия е готова да съдейства на Казахстан да изнася петрол в Германия, коментира вицепремиерът Александър Новак, цитиран от "Интерфакс". В Министерството на икономиката на Германия пък потвърждават за водени преговори за доставката на казахстански петрол, но и допълват, че те още не са приключили.

"Транснефт" съобщи преди ден, че въпреки заявките за отказ от петрола по "Дружба" в плановете за януари е записана доставката на 500 хил. тона руски петрол за Полша през Беларус. С това Полша няма да наруши санкциите на ЕС, но ще се отметне от обещанието си да спре да купува руски петрол до края на 2022 година, припомня Bloomberg.

Варшава и полската петролна компания PKN Orlen засега не коментират темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Той и нашият ЛукОйл в Бургас ще премине на казахстански петрол от 01.02.2023 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още