IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" натиска за достъп до ключов газопровод на "Газпром"

"Силата на Сибир 2" е сред малкото възможности на "Газпром" да удържи износа на приемливи нива

10:44 | 09.01.23 г.
Игор Сечин. Снимка: "Роснефт"
Игор Сечин. Снимка: "Роснефт"

Ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин е поискал от президента на Русия Владимир Путин да бъде осигурен достъп на компанията му до газопровода "Силата на Сибир 2", съобщава руското издание "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Компанията опитва да "вмъкне" в проекта своите находища в Иркутск и Красноярския край, които се оценяват на около 1,5 трлн. куб. метра.

Сечин е отбелязал в своето писмо до руския президент, че находищата в този регион нямат връзка с магистрални газопроводи и не могат да бъдат "монетизирани".

 На 20 декември Путин е поръчал на вицепремиера Александър Новак да проучи казуса, допълва още изданието.

"Силата на Сибир 2" е ключов газопровод за "Газпром". През него компанията се надява да увеличи износа си към Китай след загубата на европейския пазар. Към момента износът на тръбен газ от Русия се управлява изключително от "Газпром". Според анализатори, цитирани от "Комерсант", газовият холдинг едва ли ще се съгласи на съвместни дейности по "Силата на Сибир 2" на фона на огромните залежи и възможности за добив, които има към момента.

Нещо повече - на фона на загубата на европейския пазар, тръбата е една от възможностите на "Газпром" да задържи износа на приемливо ниво.

"Силата на Сибир 2" обаче е още в процес на планиране, а ръководителят на "Газпром" Аелксей Милер призна през октомври, че няма подписан договор за доставка с китайците, нито има определен срок за започване на строителството.

На този етап плановете за газопровода са да бъде с капацитет от 50 млрд. куб. метра природен газ, а трасето ще минава през Монголия. Чрез удължението на "Силата на Сибир" доставките на газ за Китай ще се повишат до около 48 млрд. куб. метра годишно, сочеха предварителните планове.

Идеята за разширяването съществува отдавна, но официално тя беше дискутирана от Путин и китайския му колега Си Дзинпин преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г. Само няколко дни по-късно Русия нападна Украйна.

"Газпром" доставя газ за Китай от 2019 г., като първите данни на компанията са, че количествата са удвоени, но без да дават конкретни обеми. Според коментар на Новак от есента през 2022 г. Русия ще достави на Китай към 20 млрд. куб. метра газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още