fallback

България се разбърза за нови ядрени мощности

Интересът към ядрената енергетика се възвръща на фона на войната в Украйна и климатичните цели, отчетоха депутатите в енергийната комисия

19:58 | 11.01.23 г. 5

Две различни предложения за решения за начало на преговори за нови ядрени мощности разгледаха депутатите от комисията по енергетика към 48-то Народно събрание. Първото предложение е на ГЕРБ-СДС, които искат Министерският съвет да започне преговори за изграждане на реактори по технологията AP 1000. Решението беше одобрено с 10 гласа "за", двама против и 7 въздържал се, което означава, че то продължава към пленарната зала.

Отделно, от "Продължаваме промяната" внесоха предложение за преговори с производители, които не са от държави, които попадат под санкциите на на Европейския съюз (ЕС), както и за технологии с малки модулни реактори. 

Служебното правителство подписа и две споразумения за диверсификация на доставките на ядрено гориво за двата работещи реактори в АЕЦ "Козлодуй".

По време на дискусията директорът на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" Любен Маринов уточни, че в момента има одобрена площадка за седми блок в близост до работещите в момента реактори. Той обаче предупреди, че срокът на получената Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) може да изтече, а подновяването на процедурата ще отнеме време. 

Енергийният министър Росен Христов отбеляза, че в Европа се увеличават настроенията в подкрепа на ядрената енергетика и призова за ускоряване на разговорите относно изграждане на два блока в АЕЦ "Белене", както и на още два в АЕЦ "Козлодуй", които да заместят работещите в момента мощности. Той посочи, че страната ни има интерес и към изграждане на малки модулни реактори. 

Според Христов възраждането на интереса към ядрената енергетика в ЕС е в резултат от войната в Украйна, заради която рязко поскъпнаха изкопаемите енергоизточници, а от друга страна - и за изпълнение на екологичните цели на общността. 

Христов беше категоричен, че по отношение на реактора АР1000 преговорите трябва да бъдат водени директно между АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" и производителя Westinghouse, тъй като на междуправителствено ниво имаме сключен меморандум със САЩ за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

От американската компания Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да очаква разписана сметка със срок и начини за финансиране, каквито правителството на САЩ не може да представи.

Стратегически важно е да побързаме, защото Турция вече строи ядрени мощности и "битката е за Балканите", заяви по време на дискусията Драгомир Стойнев (БСП). В качеството си на министър на енергетиката през 2014 година той подписа договор с Westinghouse, който обаче не беше подкрепен от следващото правителство - вторият кабинет на Бойко Борисов. АЕЦ "Козлодуй" показа подписаното споразумение с американската компания, но с множество заличени точки.

Заради войната в Украйна вече не се дискутира изграждането на нови ядрени мощности с реакторите за АЕЦ "Белене", които България плати по силата на арбитражно дело срещу страната ни, заведено от "Росатом". 

Росен Христов отбеляза по време на заседанието на енергийната комисия, че руската ТВЭЛ, която е доставчик на свежо ядрено гориво, е съобщила, че по технически причини може да има трудности с доставките. От компанията цитират невъзможността кораби, натоварени с ядрено гориво, да минават под Кримския мост. Трудно се намира и застраховател на товарите предвид санкциите на Запада срещу Русия, налагани заради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 11.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още