IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия преговаря с Оман за доставки на втечнен газ

Берлин продължава да се опитва да намери алтернатива на руския природен газ

08:05 | 10.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия е в напреднал стадий на преговори с Оман за подписване на дългосрочен договор за доставката на втечнен газ, съобщава Ройтерс. Източници на агенцията твърдят, че разговорите се водят за доставки на между 0,5 млн. и 1 млн. тона годишно за срок от 10 години.

Това е част от кампанията на Берлин да открие алтернатива на руския природен газ. През септември германската RWE си осигури договор за доставка на втечнен газ с ADNOC от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Правителството насърчава наскоро национализираните Uniper и Sefe също да търсят алтернативи.

Източници на Ройтерс коментират, че в преговорите в Оман участва и Uniper. През 2021 година компанията подписа споразумение за участие във водородния проект HYPORT Duqm, а в последните месеци водеше разговори и за доставки на амоняк.

Германската индустрия е много зависима от природния газ и Берлин води преговори с различни доставчици в опит да постигне целта си и да преустанови изцяло покупките на руски природен газ до средата на 2024 година. Германия месеци наред разговаряше с един от най-големите доставчици на втечнен газ - Катар, но има известни спънки - Доха предпочита да сключва 20-годишни договори за доставка, а това противоречи на климатичните цели на Берлин. Дори и да се стигне до позитивна развръзка, тези доставки обаче не могат да помогнат за незабавното решение на енергийната криза

През ноември 2022 година QatarEnergy и ConocoPhillips подписаха две споразумения за доставка на 2 млн. тона втечнен газ годишно за Германия за срок от 15 години. Споразумението ще влезе в сила от 2026 година, посочва още Ройтрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
geriTo93
преди 1 година
Важното е, че Германия инвестира в газовата инфрастуктура. Вече има построени два терминала за втечнен природен газ, а за доставките ще се договори със страни като Либия, Катар, Норвегия. Наистина не разбирам защо си мислим, че като доставяме газ само от един доставчик и влизаме в положението на монопол десетилетия поред е добре за икономиката. Напротив, колкото повече доставчици, толкова по-ниски цени за доставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007, Zеллкич, то тука нема по-голем от тебе в бърборенето на безсмислици. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
KP6952
преди 1 година
До: zelka007Точно така ,с изключение че е 1/6 от земната суша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
днес на TTF цената е 53 евра за МВТч , или около 500 за илядо кубика ... посред зима друзя антиваксъре-газовици ... :))) ... не много люта , но зима ... !! ... от цял свят започна да се стича втечнен към Европа !! къде ви отидоха клетвите за студ , мрак , глад ... ?! започвате ли да вдявате колко незначителна е всъщност за света онази лелеяна 1/8 от земната суша , дето сте способни да бърборите за нея безсмислици по цел ден ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още