fallback

"Газпром" e предявил претенции към България за суми по изтеклия договор

Купуваме газ задължително със сертификати за произход, обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов

08:35 | 10.02.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската държавна газова компания "Газпром" е предявила към България  претенции за суми по изтеклия в края на 2022 г. договор за доставка на природен газ, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ. Той отказа повече подробности, защото комуникацията, както и всичко около договора за доставка, е конфиденциална информация. Министърът увери, че се провеждат консултации с юристи и "всичко по този договор е под контрол".

В момента България не купува руски природен газ и това се доказва със сертификати за произход, които се изискват от доставчиците, които участват в тръжните процедури за доставка на газ, допълни още министърът. Той беше категоричен, че не е важно да бъдат следени "молекулите на газа", а че наши средства не отиват в "Газпром" и не помагат за финансиране на войната в Украйна.

По отношение на повдигнатите наскоро обвинения към предишния енергиен министър Александър Николов Христов отбеляза, че покупките на газ в периода април - септември са ставали в нарушение на закона - не през тръжни процедури, а чрез двустранни преговори с търговци. В резултат на това има щети за 88 млн. лева за "Булгаргаз".

В момента се сключват договори със същите търговци, но цената вече е конкурентна, защото е постигната през прозрачна тръжна процедура, заяви Христов. Той обясни още, че газът за 2023 година е осигурен и цената ще бъде изгодна. В момента се воядт преговори за дългосрочни доставки на втечнен газ, като вече се включва и опцията страната ни да използва терминалите на Турция.

България става сериозен фактор за доставки на втечнен газ за цялата Югоизточна Европа, категоричен е Росен Христов, визирайки възможността за ползване на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, както и за увеличаване на тръбния газ от Азербайджан. Благодарение на газовите връзки целият този газ може да бъде транзитиран към различни части на Европа, включително и за Молдова и Украйна.

Санкции срещу ядрения сектор на Русия ще доведат до сериозни щети за българската енергетика и всички тези данни са предоставени на Европейската комисия (ЕК), заяви още Христов. В момента се търсят алтернативни доставчици на резервни части за АЕЦ "Козлодуй", проблемът е те да бъдат сертифицирани. По отношение на отработеното ядрено гориво страната ни има капацитет да го съхранява на собствена територия за срок от 50 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 10.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още