fallback

България е дала 3,9 млрд. евро за подкрепа срещу скъпата енергия

Европейските държави са отпуснали общо близо 800 млрд. евро за енергийни субсидии, сочат данни на Bruegel

14:02 | 13.02.23 г. 9

От началото на енергийната криза (септември 2021 г.) до средата на февруари 2023 г. страните в Европа са похарчили 792 млрд. евро за смекчаване на ефектите от високите цени на енергийните продукти, сочи проучване на Bruegel.

В ЕС енергийните помощи са в размер на 681 млрд. евро, като само Германия е отпуснала 268 млрд. евро. Субсидиите във Великобритания са на стойност 103 млрд. евро, а в Норвегия - 8,1 млрд. евро.

България е отпуснала 3,9 млрд. евро, или 567 евро на човек от населението, за борба с енергийната криза. Това са средствата по програмите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията, както и подкрепата за домакинствата за високата цена на газа, която беше отпусната през миналата зима. В пакета влизат още и средствата, отпуснати за намаляване на цената на горивата (в размер на 0,25 лева за литър), която действаше до края на 2022 г.

Пакетът от българските мерки е един от най-мащабните в ЕС като процент от брутния вътрешен продукт на страната, сочат още данните на белгийския мозъчен тръст. Българското правителство е отпуснало в подкрепа срещу високите енергийни цени 5,7% от БВП. По този показател най-голяма е помощта, отпусната от правителството на Словакия - 9,3% от БВП, или 9,1 млрд. евро.

Като абсолютна стойност германската подкрепа е най-мащабната - 268 млрд. евро, което е 7,5% от БВП на страната. Германската икономика беше една от най-зависимите от руския природен газ. Днес обаче страната разчита все повече на втечнен газ, след като скоростно успя да изгради два плаващи приемни терминала.

Субсидиите на Германия надхвърлят помощта, отпусната от другите три водещи икономики в ЕС - Италия, Испания и Франция, взети заедно. Данните на Bruegel сочат, че Италия е отпуснала 99 млрд. евро (5,6% от БВП) в борбата с енергийната криза. Подкрепата във Франция се оценява на 92 млрд. евро (3,7% от БВП), а в Испания - на 40 млрд. евро (3,3% от БВП).

На обратния полюс са Финландия (0,6% от БВП, 1,4 млрд. евро), Кипър (0,9% от БВП, 0,2 млрд. евро) и Унгария (1,1% от БВП, 2,7 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 13.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още