fallback

Германия се подготвя за енергийното зелено бъдеще

До края на зимата Берлин ще публикува планове за провеждане на търгове за капацитет на газови централи

16:22 | 20.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

До края на годината Германия "ще си напише домашното" и ще подготви повечето реформи за пазар, който ще разчита основно на зелената енергия към края на това десетилетие. Това уверява министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

Според климатичните си ангажименти Германия ще се откаже от изкопаемите горива и пазарът ще трябва да работи с повече възобновяеми мощности, чието производство обаче е по-непостоянно.

Според плановете на Берлин към 2030 година страната ще произвежда 80% от енергията си от вятърни и соларни централи. За сравнение през 2022 година около половината от енергията в Германия беше произведена от зелени мощности.

Тази цел става много важна за икономиката след войната в Украйна и намалените доставки на руски природен газ. Но въпреки това в Германия нямат намерение да се откажат от суровината - ВЕИ-мощностите ще бъдат подкрепени от газови централи, изграждани на конкурентен принцип, след обявяване на търгове за капацитет, коментира още Хабек.

Как точно ще се проведат тези търгове, ще стане ясно до края на първото тримесечие. В по-късен етап тези централи ще работят с нисковъглеродни газове като например зелен водород.

Хабек даде и някои насоки за енергийния пазар на бъдещето - системата трябва да бъде въглеродно неутрална, а сигурността на доставките - гарантирани. Електроенергията пък трябва да бъде достъпна, пише германското издание Morgen Post. Германският икономически министър отбеляза още очакван ръст на потреблението на електроенергия заради ръста на електромобилите и термопомпите. 

Годишното потребление на електроенергия в Германия надхвърля 510 тераватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 20.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още