IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се подготвя за енергийното зелено бъдеще

До края на зимата Берлин ще публикува планове за провеждане на търгове за капацитет на газови централи

16:22 | 20.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

До края на годината Германия "ще си напише домашното" и ще подготви повечето реформи за пазар, който ще разчита основно на зелената енергия към края на това десетилетие. Това уверява министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

Според климатичните си ангажименти Германия ще се откаже от изкопаемите горива и пазарът ще трябва да работи с повече възобновяеми мощности, чието производство обаче е по-непостоянно.

Според плановете на Берлин към 2030 година страната ще произвежда 80% от енергията си от вятърни и соларни централи. За сравнение през 2022 година около половината от енергията в Германия беше произведена от зелени мощности.

Тази цел става много важна за икономиката след войната в Украйна и намалените доставки на руски природен газ. Но въпреки това в Германия нямат намерение да се откажат от суровината - ВЕИ-мощностите ще бъдат подкрепени от газови централи, изграждани на конкурентен принцип, след обявяване на търгове за капацитет, коментира още Хабек.

Как точно ще се проведат тези търгове, ще стане ясно до края на първото тримесечие. В по-късен етап тези централи ще работят с нисковъглеродни газове като например зелен водород.

Хабек даде и някои насоки за енергийния пазар на бъдещето - системата трябва да бъде въглеродно неутрална, а сигурността на доставките - гарантирани. Електроенергията пък трябва да бъде достъпна, пише германското издание Morgen Post. Германският икономически министър отбеляза още очакван ръст на потреблението на електроенергия заради ръста на електромобилите и термопомпите. 

Годишното потребление на електроенергия в Германия надхвърля 510 тераватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
vaskodd
преди 1 година
Ей, не си научиха урока германските политици! С 80% мощности от вятър и слънще ми е много интересно какво ще правят в безветрени облачни дни. Докато търпят германците такива кратуни ще си кибичат на 19 градуса зимата и ще продължават да се къпят един път седмично! Зор да я съсипят тази държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Преди 10 тина години в Германия, бяхме в едни приятели и къщата им беше на природен газ, тогава за пръв път разбрах, колко е удобно наистина да ползваш това отопление. А иначе забелязвам, че те си строят терминали за втечнен газ много сериозно и залагат на това, както пише и в този анализ - ВЕИ-мощностите ще бъдат подкрепени от газови централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
интересно , водородни турбини ... не се отказват от изгарянето ... другите се ориентират към горивни клетки ... изгарянето е в пъти по-неефективно от горивните клетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още