fallback

Природният газ поевтинява с над 14% от 1 март

През този месец "Булгаргаз" ще получи две доставки втечнен газ, тръбен газ от Азербайджан и ще ползва част от газа в Чирен

17:39 | 01.03.23 г. 6

Цената на природния газ намалява от 1 март с над 14% до 106,74 лева за мегаватчас, става ясно от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От регулатора определиха цената на суровината (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) на базата на финалното заявление на обществения доставчик "Булгаргаз", внесено по-рано днес.

В него от компанията са отчели последните промени на пазара на природен газ в Европа, както и няколко компоненти на цената, включително и разходите за съхранението на газа в "Чирен" и т.н.

Източниците на газ през този месец ще са тръбният газ от Азербайджан, две доставки на втечнен газ, както и известни количества газ от газохранилището в Чирен. По данни на Gas Infrastructure Europe количествата газ в резерв са много високи - около 77% от капацитета на газохранилището са заети. По информация на Investor.bg основната част от този газ трябва да бъде изразходван до края на тази газова година и в съоръжението могат да останат около 100 млн. куб. метра при общ капацитет от 550 млн. куб. метра.

На 1 февруари КЕВР утвърди цена на газа от 124,34 лева за мегаватчас. От средата на февруари обаче на нидерландската борса TTF цената на природния газ падна трайно под нивото от 50 евро за мегаватчас. Благодарение на тази по-ниска цена от "Булгаргаз" успяват да балансират високата цена на газа в газохранилището, което беше нагнетено през август и септември. Тогава цената на газа беше рекордна - и на европейските пазари, и в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 01.03.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още