fallback

"Роснефт" доби рекордни количества природен газ през 2022 г.

Петролната компания съобщи за ръст на печалбата от 9,5% до 2,55 трлн. рубли през миналата година

17:24 | 20.03.23 г. 4

През 2022 г. руският петролен гигант "Роснефт" е добил рекордните 74,4 млрд. куб. метра природен газ, става ясно от финансовия отчет на компания, изготвен по Международните счетоводни стандарти. Това е повишение от 15% спрямо 2021 г.

Ексклузивно право да изнася газ през тръбопроводи в Русия има само "Газпром", но компании като "Роснефт" или "Новатек" могат да изнасят втечнен газ от страната. "Роснефт" отдавна се опитва да пробие монополът на "Газпром" и даже руският президент Владимир Путин беше наредил в края на 2021 г. на компанията да бъде дадена възможността да изнася газ в обем на до 10 млрд. куб. метра годишно от пролетта на 2022 г

Войната в Украйна обаче блокира тези планове.

В своя финансов отчет "Роснефт" отчита още ръст на оперативната си печалба (EBITDA) с 9,5% до 2,55 трлн. рубли (33 млрд. долара). Добивът на петрол се увеличава с 2,3% до 5,1 млн. барела петролен еквивалент на денонощие. През четвъртото тримесечие на 2022 г. беше възобновен и добивът от "Сахалин 1", припомнят още от компанията.

Рекордни са и доставките на петролни продукти на вътрешния пазар - 42,1 млн. тона.

Инвестиционната програма на "Роснефт" е била в обем на 1,1 трлн. рубли, отбелязва ръководителят на компанията, приближеният до руския президент Владимир Путин Игор Сечин. "В същото време трябва да бъде отбелязано, че през последните три години данъчните условия за дейността на петролните компании бяха затегнати 14 пъти, което със сигурност създава риск за реализацията на нашата инвестиционна програма", допълва още той, цитиран от пресцентъра на "Роснефт".

През февруари петролната компания е направила междинно плащане на дивиденти на обща стойност над 216 млрд. рубли, което е 50% от чистата печалба по Международните счетоводни стандарти за първото полугодие на 2022 г. За цялата минала година нетната печалба на компанията се повишава с 3,2% до 813 млрд. рубли.

От компанията отчитат неблагоприятните ефекти върху печалбата от увеличените разходи за транспортиране на петрол и петролни продукти чрез жп транспорт и петролопроводите, както и поскъпването на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 20.03.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още