IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" доби рекордни количества природен газ през 2022 г.

Петролната компания съобщи за ръст на печалбата от 9,5% до 2,55 трлн. рубли през миналата година

17:24 | 20.03.23 г. 4
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През 2022 г. руският петролен гигант "Роснефт" е добил рекордните 74,4 млрд. куб. метра природен газ, става ясно от финансовия отчет на компания, изготвен по Международните счетоводни стандарти. Това е повишение от 15% спрямо 2021 г.

Ексклузивно право да изнася газ през тръбопроводи в Русия има само "Газпром", но компании като "Роснефт" или "Новатек" могат да изнасят втечнен газ от страната. "Роснефт" отдавна се опитва да пробие монополът на "Газпром" и даже руският президент Владимир Путин беше наредил в края на 2021 г. на компанията да бъде дадена възможността да изнася газ в обем на до 10 млрд. куб. метра годишно от пролетта на 2022 г

Войната в Украйна обаче блокира тези планове.

В своя финансов отчет "Роснефт" отчита още ръст на оперативната си печалба (EBITDA) с 9,5% до 2,55 трлн. рубли (33 млрд. долара). Добивът на петрол се увеличава с 2,3% до 5,1 млн. барела петролен еквивалент на денонощие. През четвъртото тримесечие на 2022 г. беше възобновен и добивът от "Сахалин 1", припомнят още от компанията.

Рекордни са и доставките на петролни продукти на вътрешния пазар - 42,1 млн. тона.

Инвестиционната програма на "Роснефт" е била в обем на 1,1 трлн. рубли, отбелязва ръководителят на компанията, приближеният до руския президент Владимир Путин Игор Сечин. "В същото време трябва да бъде отбелязано, че през последните три години данъчните условия за дейността на петролните компании бяха затегнати 14 пъти, което със сигурност създава риск за реализацията на нашата инвестиционна програма", допълва още той, цитиран от пресцентъра на "Роснефт".

През февруари петролната компания е направила междинно плащане на дивиденти на обща стойност над 216 млрд. рубли, което е 50% от чистата печалба по Международните счетоводни стандарти за първото полугодие на 2022 г. За цялата минала година нетната печалба на компанията се повишава с 3,2% до 813 млрд. рубли.

От компанията отчитат неблагоприятните ефекти върху печалбата от увеличените разходи за транспортиране на петрол и петролни продукти чрез жп транспорт и петролопроводите, както и поскъпването на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ами то и ние си имаме находища на газ и то за следващите поне 100 години,но голям страх в тия политици да го добиват... все едно светът е свършил в норвегия примерно, където добиват от години... а по този начин икономиката ще ни дръпне много напред и не само - ще си имаме наш си газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: sssaaaГлупой тpoль - лузер, знаеш ли за януари и февруари дефицита в москалския бюджет колко е? Първо малко прочети, преди да плещиш опорките, нискотарифен копейник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Добре че бяха санкциите, та да си стъпят малко на краката. Щяха да фалират, а растеж имат, не като евроатлантическите фалирали банки. Хората там от тия санкции имат работа, а в "Демократичния" свят се правят масови съкращения, особено в информационните технологии и услуги. Франция и Гърция бяха заляти от протести, в други страни паднаха правителства и хвърчаха оставки, защо ли? Защото правителствата знаят само да харчат на данъкоплатците и да тръпат дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
благодарение на това супер-дупер производство вероятно се дължи и ниската цена на TTF , вече 39 евра за МВтч ... добре че си гръмнаха тръбите нефелните блатни opkи , та да паднат цените ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още