IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай възстановява потреблението на петрол, но само на хартия

Съпоставяйки данните за вноса на петрол и износа на горива, ръстът на търсенето е незначителен

12:20 | 13.04.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През март Китай е внесъл 52,3 млн. тона суров петрол, което представлява впечатляващ ръст от почти 23%. За първи път от юни 2020 година, когато беше поставен рекорд на вноса на петрол от 53,18 млн. тона, в страната влизат такива количества от суровината, отбелязва колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел в анализ.

На дневна база през март Китай внася средно по 12,37 млн. барела петрол, което означава по около 11,11 млн. барела на ден за първото тримесечие. Това е ръст от почти 7%, или към 700 хил. барела на ден, на годишна база и съвпада с пазарните очаквания за възстановяване на търсенето след отварянето на китайската икономика.

Но действително дали нещата изглеждат толкова позитивни? Съпоставяйки данните за вноса на петрол с тези за износа на петролни продукти, може да се окаже, че ръстът в търсенето на суровината е всъщност ограничен, пише Ръсел.

През март китайските рафинерии са изнесли 5,5 млн. тона горива, или около 1,42 млн. барела петрол на ден (по формулата на BP - б.р.), сочат данните на митническите власти. За първото тримесечие износът е 18,2 млн. тона и се увеличава с не по-малко впечатляващите 60%. На дневна база това означава износ от 1,62 млн. барела на ден спрямо 1,01 млн. барела за първото тримесечие на 2022 година.

А сега нека съпоставим изчисленията на Ръсел - вносът на петрол в първите три месеца на годината се увеличава със 700 хил. барела на ден, а износът на горива - с 610 хил. барела петрол на ден. Или с други думи ръстът на вътрешното търсене в Китай вече не изглежда толкова впечатляващ.

Нещо повече - ако ръстът на износа е толкова голям, то потреблението на горива в Китай също не се повишава толкова рязко, колкото можем да очакваме.

Изводите, които прави Ройтерс от тези изчисления са два - или всичко около възстановяването на Китай тепърва предстои, или очакванията за бърз подем на икономиката са преувеличени и прогнозите за ръст на потреблението на енергоизточници са неточни. Все още е много рано да се каже със сигурност кое от двете е вярното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... така е , очевадно е , че данните на хартия не отговарят на реалността ... уж втората най-могъща и безаналогова имала велика и непобедима армия , пък взимат опинци от чайниците за да не ходят боси ... уж танкове и самальоти с богатири на тях ... пък тъпчат в Бахмут девет месеца и се скриха зад р.Днепър , за да не ядят бой ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
2
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Развитите държави, добаящи в развитието си сметки от наркомания и прституция, трябва да започват да свикват, че данните на хартия дето им се изпращат все повече няма да отговарят на реалността. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
(по формулата на BP - б.р.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още