IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай неочаквано отчете първото си увеличение от шест месеца насам

Търговският излишък на страната се разширява до 88,2 млрд. долара, след като вносът се свива с 1,4% през март

09:15 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай неочаквано нараства през март, тъй като търсенето от повечето азиатски страни и Европа се подобрява, докато китайските фабрики възобновиха производството, което подобри перспективите пред икономиката, съобщава Bloomberg.

Износът на втората по големина икономика в света, изчислен в долари, скача с 14,8% миналия месец спрямо март 2022 г., отчасти воден от увеличаването на доставките към страните от Югоизточна Азия и устойчивото търсене от Южна Корея и Европа. Икономистите прогнозираха спад от повече от 7%, като изненадващо силният резултат представлява най-голямото отклонение от очакванията поне от 2018 г.

Вносът междувременно се свива с 1,4%, показват данни на митническата администрация, с което размерът на търговския излишък достига 88,2 млрд. долара.

През последните три години процъфтяващото експортно търсене подкрепяше китайската икономика и помогна да се компенсират слабите вътрешни разходи, предизвикани от спада на жилищния пазар и коронавирусните ограничения. Износът започна да се свива от края на 2022 г., тъй като търсенето от САЩ, Европейския съюз (ЕС) и други страни загуби инерция. Увеличението през март е първото от шест месеца насам.

„Наистина беше много изненадващо“, коментира данните Мишел Лам, икономист в Societe Generale SA. „Голяма част от възстановяването вероятно се дължи на облекчаване на прекъсванията на доставките. Въздействието върху износа и производството вероятно е много по-сериозно от очакваното по-рано. Следователно днешните данни изглежда показват, че забавянето на външното търсене не е толкова обезпокоително, колкото се смяташе досега“, добавя икономистът.

Възстановяването на износа беше изненадващо, тъй като индикаторите по-рано този месец изглежда предполагаха, че показателите ще запазят бавния си темп. Износът на Южна Корея, индикатор за състоянието на световната търговия, се срина допълнително през март, въпреки че търговията на тази страна е много по-зависима от електронната индустрия, отколкото Китай.

Подобреното търсене на китайски продукти от азиатските страни подкрепя силните данни за износа на Китай. Източник: Bloomberg L.P. Подобреното търсене на китайски продукти от азиатските страни подкрепя силните данни за износа на Китай. Източник: Bloomberg L.P.

„Какво обяснява изненадата? Силните данни през март може да отразяват известна месечна волатилност, причинена от промени в търсенето и капацитета за изнасяне на стоки по време на честването на китайската Нова година, което се падна през януари. Представянето през март може да отразява наваксване - което няма да продължи. Гледайки напред, виждаме отслабване на глобалното търсене, което притиска износа, дори ако компаниите вече не трябва да се тревожат за свързани с пандемията смущения в производството и логистиката“, коментира ситуацията Ерик Джу, икономист.

В същото време Лю Далян, говорител на китайската митническа служба, изтъква, че външната търговия на страната през първото тримесечие показва относително голяма устойчивост и „осигурява стабилен старт на годината с признаци на подобрение“.

Голяма част от възстановяването вероятно се дължи на облекчаване на прекъсванията на доставките. Въздействието върху износа и производството вероятно е много по-сериозно от очакваното по-рано.
Мишел Лам
икономист в Societe Generale

Трудностите и предизвикателствата обаче остават поради ускорената глобална инфлация, забавянето на растежа в големите икономики, нарастващия протекционизъм и геополитическите рискове, добавя той.

Световната търговска организация (СТО) заяви миналата седмица, че глобалната търговия ще спадне под историческите тенденции на растеж тази година, достигайки 1,7% на фона на геополитическо напрежение и икономическия натиск, включително инфлацията, нахлуването на Русия в Украйна, затягането на паричната политика и несигурността на финансовите пазари. Слабостта на търговията също се вижда в данните относно перспективите пред фабриките.

Изразен в юани, износът на Китай е нараснал с около 23% през март спрямо предходната година. В сравнение с февруари износът расте с 5,2%, изчислява Bloomberg. Вносът се е увеличил с около 6,3% през март след ръст от 11,1% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още