IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата инфлация в Китай породи призиви за нови стимули

Индексът на потребителските цени се е повишил едва с 0,7% миналия месец

09:34 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителската и производствената инфлация в Китай са останали слаби през март, което предполага, че може да са нужни парични или фискални стимули, за да се укрепи възстановяването на икономиката, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,7% миналия месец на годишна база, съобщи Националното статистическo бюро във вторник, което е под прогнозата на икономисти в проучване на Bloomberg. Дефлацията при производствените цени се влоши до 2,5%, най-ниското ниво от юни 2020 г. Базисната инфлация, която изключва волатилните цените на храните и енергията, леко се е ускорила до 0,7% от 0,6%.

„Икономическото възстановяване върви, но не е достатъчно силно, за да повиши цените“, казва Джан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Това предполага, че икономиката все още се движи под потенциала си. Има пространство за фискални и парични политики, за да се засили още растежът“.

Икономическото възстановяване върви, но не е достатъчно силно, за да повиши цените. Това предполага, че икономиката все още се движи под потенциала си
Джан Джъуей
главен икономист в Pinpoint Asset Management

Макар че икономиката се възстановява след Covid, данните показват, че местното търсене остава слабо, което дава на властите пространство да въвеждат повече политики за подкрепа, с които да засилят воденето от потреблението възстановяване. Индексът на потребителските цени остава доста под официалната цел от около 3%.

Настроенията на домакинствата за доходите и заетостта остават под предпандемичните нива, износът спада, а имотният пазар, макар да се стабилизира, все още е подтиснат. Данни от миналата седмица показаха, че производствената активност се е забавила през март.

Китайският индекс CSI 300 изтри по-ранния си ръст и се търгуваше с 0,3% надолу след новините, представяйки се по-слабо от широкия пазар. Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна с 1 базисен пункт, вървейки към трети пореден ден на понижение.

Китайската централна банка засега е резервирана в оказването на подкрепа. Вместо да намали лихвите тази година, централната банка подкрепя кредитирането, намалявайки изискването за резерви.

Стимулите се случват и под формата на инфраструктурен тласък, като китайските провинции планират да увеличат разходите за големи строителни проекти с почти една пета тази година.

Правителството може да обмисли още фискални стимули. Няма нужда вече да се предприема подход на изчакване.
Айрис Пан
главен икономист за Китай в ING Groep

Правителството може да обмисли още фискални стимули, казва Айрис Пан, главен икономист за Китай в ING Groep.

„Няма нужда вече да се предприема подход на изчакване“, казва Пан, добавяйки, че властите трябва да обмислят повече инвестиции в инфраструктурата и стимули за потреблението, например субсидии за електрически автомобили. „Данните показват, че слабото външно търсене е засегнало производството на Китай и пазарът на труда в сектора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още