fallback

ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи най-вероятно частично през 2025 г.

Над 200 млн. лева ще струва ремонтът на съоръжението, все още не е ясна причината за аварията

19:13 | 28.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Експерти от Toshiba ще оценят състоянието на авариралия ПАВЕЦ "Чаира". Компанията е оригиналният конструктор на мощностите, но не беше повикана да извърши ремонта през 2019 година. Един от агрегатите аварира по време на тестовия пуск след ремонта през март 2022 г., а и досега причината за това не е ясна.

Служебният министър на енергетиката  Росен Христов беше на инспекция в централата по-рано днес (28 април) и коментира, че едва ли ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи скоро. Има умора на метала едновременно и в четирите хидроагрегата на станцията, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката . Плановете сега са да бъдат направени допълнителни ремонти, които могат да костват около 220 млн. лева.

Става въпрос за междинен ремонт на агрегатите, който ще струва по 10 млн. лева и още допълнителни 200 млн. лева за основен ремонт на четирите агрегата. Очаква се след междинните ремонти централата да заработи, макар и с намалена мощност и това вероятно ще стане през 2025 година. Пълният ремонт може да приключи до 2028 година.

Преди месеци обаче, по време на изслушване в 48-о Народно събрание, Христов  беше категоричен, че ремонтът на съоръженията ще струва 2 млрд. лева. Пораженията са големи, призна тогава министърът и най-важното - никой не знае от какво са причинени.

Рехабилитацията на ПАВЕЦ "Чаира" беше възложена на консорциума ABB-Voith от Австрия през 2019 година и още тогава експерти настояваха в процедурата да бъде включен и производителят на агрегатите Toshiba. Японската компания не участва в търга за избор на изпълнител, но и не беше повикана от българските власти. При теста на единия от агрегатите след края на рехабилитацията се чува необичаен тътен и съоръжението се наводнява. Изпълнителят така и не се реши да направи тест на втория агрегат, който също ремонтира.

Това се случи през пролетта на 2022 година и тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че ДАНС и Министерството на вътрешните работи (МВР) също извършват проверка дали случилото се не е умишлен саботаж.

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата помпено-акумулативна централа в Югоизточна Европа. Използвайки рядка природна даденост, са изградени четири хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 мегавата. Централата е идеална "батерия", събираща мощност при излишък на производството на електроенергия и включваща се при пиково потребление. 

ПАВЕЦ "Чаира" спаси българската енергетика през кризисната зима на 2017 година. Тогава централата беше включвана в пиковите часове на най-студената зима от години и благодарение на нейната енергия, равняваща се почти на един блок на ядрена централа, страната се справи с тежката ситуация без режим на тока или други компенсаторни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 28.04.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още