fallback

ЕК няма да предложи удължаване на мерките срещу високите цени на тока

Цената на електроенергията спадна под 80 евро за мегаватчас, газовите пазари се стабилизират, пише в доклад на комисията

10:45 | 06.06.23 г. 1

Спешните временни мерки, които Европейската комисия (ЕК) предложи за успокояване на енергийната криза в края на 2022 година - като например таван на цената на тока или намаляване на потреблението, вече изглеждат ненужни, пише в доклад на институцията. Ситуацията вече се успокои - цената на електроенергията спадна под нивата от 80 евро за мегаватчас. В същото време цената на природния газ също изглежда стабилна и не се очакват скоковете от 2022 година, посочват от Брюксел.

На тази база ЕК няма да предложи удължаване на кризисните мерки, но така или иначе част от тях са включени в дългосрочни планове за промяна на дизайна на електроенергийния пазар в общността.

В доклада на ЕК се посочва, че като цяло държавите в ЕС спазват целта за намаляване на потреблението с 5% в пиковите часове, което облекчава ценовия натиск. През октомври 2022 година Съветът прие регулация с две цели - доброволно намаление на потреблението на електроенергия като цяло с 10% и задължително с 5% в пиковите часове. Мярката важеше за зимните месеци - от 31 декември 2022 година до 31 март 2023 година.

Тогава беше въведен и таван от максимум 180 евро за мегаватчас на приходите на производителите на електроенергия с по-ниски разходи - възобновяеми енергийни източници, ядрени централи и лигнитни въглища. Държавите имаха право на национално ниво да вземат решение как да бъде прилагана тази мярка, която е временна и със срок от 31 декември 2022 година до 30 юни 2023 година.

Като временна мярка за защита от високите цени на електроенергията беше одобрена и възможността за директни субсидии за крайните потребители. Мярката е в сила до края на 2023 година и тя ще продължи.

По отношение на мерките, свързани с пазара на природен газ, в края на март ЕК одобри удължение на целите за намаляване на потреблението на суровината с 15% до края на март 2024 година.

ЕК предложи пакет от мерки за справяне с енергийната криза още с нейното зараждане в края на 2021 година. Сред тях бяха възможности за данъчни облекчения, съхраняване на газа и т.н., както и насърчаване на развитието на зелената енергия и подобряване на енергийната ефективност. Това е решението на кризата, свързана със зависимостта на ЕС от изкопаемите горива, допълниха тогава от Брюксел.

Заради ниските оперативни разходи възобновяемите енергийни източници могат да окажат натиск върху цените в общността, а заедно с мерките за енергийна ефективност ще осигурят и сигурността на енергийните доставки, посочиха още от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 06.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още