fallback

Газовите пазари изглеждат спокойни за предстоящата зима в Европа

Неяснотите около доставките през зимата на 2024 година обаче се задълбочават

18:44 | 08.06.23 г. 8

Спредът между цената на газа в Европа за предстоящата зима и зимата на 2024/2025 година се разширява, което е сигнал, че пазарите не виждат краткосрочни рискове, пише Bloomberg. Европейските страни изглеждат много по-подготвени за новия зимен сезон - по данни на Gas Infrastructure Europe газохранилищата са пълни до 70,5% от капацитета си, което е много високо ниво за това време на годината.

Данните за България показват, че газохранилището в Чирен е пълно до над 85% от капацитета си.

Опасения за зимата на 2024 година обаче носи неяснотата около руските доставки на газ в Европа. Договорът за транзит между Русия и Украйна изтича през декември 2024 година, а в момента руският природен газ влиза в Европа само през "Турски поток" и трасето през Украйна. Като цяло не е ясно какво ще се случи с руския газ, дори и войната в Украйна да приключи дотогава, нито какво ще е търсенето в Европа и Азия, както и какви количества втечнен газ реално ще има на пазара.

Очакванията са, че световните газови пазари ще останат волатилни до 2026 г. Тогава на пазара ще се появи втечнен газ от големи проекти, които се разработват в момента в Катар и САЩ.

Какво се случва с цената на газа?

Справка в нидерландската борса TTF показва, че на 7 юни цената на контрактите с доставка през декември 2023 г. достига 42,89 евро за мегаватчас, спрямо 46,74 евро за мегаватчас през декември 2024 г. Доставките на газ за януари 2024 г. са с цена 43,52 евро за мегаватчас, спрямо 47,14 евро за мегаватчас през януари 2025 г.

Цената на газа през зимата традиционно е по-висока, тъй като тогава е пикът на потреблението в Европа. В момента цената на газа се движи около нивото от 28 евро за мегаватчас.

Търговията се изнерви в последните дни, след като на 1 юни записа цена от 23 евро за мегаватчас, няколко дни по-късно - на 5 юни, достигна до 28,50 евро за мегаватчас. Анализаторите коментират, че вероятно цената на газа е достигнала своето дъно и фактори като търсенето в Азия, както и увеличаването на напрежението в Украйна, започват да имат все по-голямо значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 08.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още