fallback

Зелен водород от Африка си пробива път към Европа

Проектът обаче повдига въпроси ще може ли съществуващата газова мрежа да се използва за преноса на водород

21:20 | 15.06.23 г.

Декарбонизацията на тежката индустрия е голямата въпросителна на зеления преход на ЕС. Вариант за компаниите, които трудно могат да електрифицират дейността си, е зеленият водород, тоест произведен от възобновяеми енергийни източници. Въпросът обаче е откъде и как ще дойде той.

Група енергийни компании от Австрия, Италия и Германия смятат, че са намерили отговора - от Африка през съществуващата газопреносна мрежа, пише Financial Times. Сред тези компании са италианската Snam и германската Bayernets. Те планират производството на водород в слънчевата Северна Африка и преноса през газопроводите в Италия през Австрия и до Германия.

Проектът SoutH2 Corridor е част от по-широка мрежа за пренос на водород в цяла Европа, пише още FT. Целта е да бъде използвана съществуващата инфраструктура за постигането на зелените цели на Европа. Част от тези планове е и H2Med - проект за 2,5 млрд. евро, чрез който ще се пренася водород от Испания към Франция.

В страните от ЕС има добре развита тръбопроводна мрежа за пренос на газ и петрол. Естественото продължение на работата ѝ, когато изкопаемите горива няма да се използват повече в общността, изглежда водородът.

Тези планове обаче се сблъскват с известен скептицизъм - много експерти са категорични, че идеята за зелена трансформация реално е свързана с тезата, че енергията трябва да бъде потребявана възможно най-близо до мястото, където е добита. А що се отнася до водородът - той е лесно запалим и корозивен, което поставя под риск преноса му.

Производството на зелен водород изисква възобновяеми енергийни източници, каквито например се намират по-лесно в слънчевото и брулено от вятъра Мароко или в Испания, а нуждата от водород е по-голяма в Северна Европа, където са ситуирани и индустриалните гиганти.

Доставките на енергия на далечни дистанции и сега са реалност за Европа, така че няма нищо неестествено в преноса на водород, коментират от Водородния съвет, който обединява интересите на сектора. В този алианс членува и българският оператор на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". 

Предизвикателството действително е дали газопроводите ще могат да пренесат този водород. На този етап все още текат тестове - някои газопреносни оператори започват да смесват водород с природния газ в мрежата, за да видят как ще реагират тръбите.

Трябва да бъдем наясно как и къде ще се използва водородът, категоричен е Хорхе Паломар, директор в испанската Iberdrola, която е една от водещите енергийни компании, лобираща за водорода. Според него е добра идея да бъде изградена мрежа от водородопроводи в Европа, а за индустриите , които могат да бъдат електрифицирани - да бъде подобрена свързаността на електроенергийната мрежа в общността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 15.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още