IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен водород от Африка си пробива път към Европа

Проектът обаче повдига въпроси ще може ли съществуващата газова мрежа да се използва за преноса на водород

21:20 | 15.06.23 г.
Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Декарбонизацията на тежката индустрия е голямата въпросителна на зеления преход на ЕС. Вариант за компаниите, които трудно могат да електрифицират дейността си, е зеленият водород, тоест произведен от възобновяеми енергийни източници. Въпросът обаче е откъде и как ще дойде той.

Група енергийни компании от Австрия, Италия и Германия смятат, че са намерили отговора - от Африка през съществуващата газопреносна мрежа, пише Financial Times. Сред тези компании са италианската Snam и германската Bayernets. Те планират производството на водород в слънчевата Северна Африка и преноса през газопроводите в Италия през Австрия и до Германия.

Проектът SoutH2 Corridor е част от по-широка мрежа за пренос на водород в цяла Европа, пише още FT. Целта е да бъде използвана съществуващата инфраструктура за постигането на зелените цели на Европа. Част от тези планове е и H2Med - проект за 2,5 млрд. евро, чрез който ще се пренася водород от Испания към Франция.

В страните от ЕС има добре развита тръбопроводна мрежа за пренос на газ и петрол. Естественото продължение на работата ѝ, когато изкопаемите горива няма да се използват повече в общността, изглежда водородът.

Тези планове обаче се сблъскват с известен скептицизъм - много експерти са категорични, че идеята за зелена трансформация реално е свързана с тезата, че енергията трябва да бъде потребявана възможно най-близо до мястото, където е добита. А що се отнася до водородът - той е лесно запалим и корозивен, което поставя под риск преноса му.

Производството на зелен водород изисква възобновяеми енергийни източници, каквито например се намират по-лесно в слънчевото и брулено от вятъра Мароко или в Испания, а нуждата от водород е по-голяма в Северна Европа, където са ситуирани и индустриалните гиганти.

Доставките на енергия на далечни дистанции и сега са реалност за Европа, така че няма нищо неестествено в преноса на водород, коментират от Водородния съвет, който обединява интересите на сектора. В този алианс членува и българският оператор на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". 

Предизвикателството действително е дали газопроводите ще могат да пренесат този водород. На този етап все още текат тестове - някои газопреносни оператори започват да смесват водород с природния газ в мрежата, за да видят как ще реагират тръбите.

Трябва да бъдем наясно как и къде ще се използва водородът, категоричен е Хорхе Паломар, директор в испанската Iberdrola, която е една от водещите енергийни компании, лобираща за водорода. Според него е добра идея да бъде изградена мрежа от водородопроводи в Европа, а за индустриите , които могат да бъдат електрифицирани - да бъде подобрена свързаността на електроенергийната мрежа в общността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още