fallback

Русия тества ново гориво за ВВЕР реактори

Научноизследователският институт за атомни реактори в руския Димитровград започна изпитания на MOX гориво, което в момента се произвежда само за реактори с бързи неутрони

12:29 | 28.06.23 г. 6

В Научноизследователския институт за атомни реактори в Димитровград, Русия, започнаха изпитания на топлоотделящи елементи тип ВВЕР с уран-плутониево смесено оксидно гориво (Mixed oxide fuel - MOX) в изследователския реактор МИР, съобщава държавната руска компания „Росатом“.

След специалните експерименти учени от „Росатом“ ще обосноват ефективността и безопасността на експлоатацията на MOX гориво във ВВЕР (водо-водни енергийни реактори). Те са основата на атомната енергетика на Русия и експлоатираните по света атомни електроцентрали с руски дизайн.

Това е нова стъпка за руската атомна промишленост за затваряне на ядрения горивен цикъл, изтъкват от „Росатом“. В момента в страната се произвежда MOX гориво само за реактори на бързи неутрони – с такова гориво работи най-мощният в света „бърз“ реактор БН-800 в Белоярската АЕЦ.

За ВВЕР специалисти от „Росатом“ разработиха уран-плутониево REMIX гориво, което успешно премина пълен цикъл на експлоатация във вид на опитни топлоотделящи елементи във ВВЕР-1000, а сега се експлоатира в състава на пълноценни РЕМИКС-ТВС, добавят от компанията.

„Сега, както и преди десетки години, ядреното гориво за ВВЕР реактори е обогатеният природен уран, в редки случаи регенериран уран. В недалечно бъдеще обаче, след потвърдените референции за уран-плутониевото гориво, ще можем да предложим целия диапазон от възможности за горивната композиция, в зависимост от изискванията за реакторната инсталация и от стратегията на горивния цикъл. Като отчитаме, че основата на атомната енергетика са именно леководните топлинни реактори, ние ще можем многократно да разширим тяхната ресурсна база, да преработваме облъченото гориво, вместо да го съхраняваме и значително да съкратим обемите на образуваните ядрени отпадъци“, отбеляза вицепрезидентът на компанията за ядрено гориво ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 28.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още