IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия тества ново гориво за ВВЕР реактори

Научноизследователският институт за атомни реактори в руския Димитровград започна изпитания на MOX гориво, което в момента се произвежда само за реактори с бързи неутрони

12:29 | 28.06.23 г. 6
Снимка: Росатом
Снимка: Росатом

В Научноизследователския институт за атомни реактори в Димитровград, Русия, започнаха изпитания на топлоотделящи елементи тип ВВЕР с уран-плутониево смесено оксидно гориво (Mixed oxide fuel - MOX) в изследователския реактор МИР, съобщава държавната руска компания „Росатом“.

След специалните експерименти учени от „Росатом“ ще обосноват ефективността и безопасността на експлоатацията на MOX гориво във ВВЕР (водо-водни енергийни реактори). Те са основата на атомната енергетика на Русия и експлоатираните по света атомни електроцентрали с руски дизайн.

Това е нова стъпка за руската атомна промишленост за затваряне на ядрения горивен цикъл, изтъкват от „Росатом“. В момента в страната се произвежда MOX гориво само за реактори на бързи неутрони – с такова гориво работи най-мощният в света „бърз“ реактор БН-800 в Белоярската АЕЦ.

За ВВЕР специалисти от „Росатом“ разработиха уран-плутониево REMIX гориво, което успешно премина пълен цикъл на експлоатация във вид на опитни топлоотделящи елементи във ВВЕР-1000, а сега се експлоатира в състава на пълноценни РЕМИКС-ТВС, добавят от компанията.

„Сега, както и преди десетки години, ядреното гориво за ВВЕР реактори е обогатеният природен уран, в редки случаи регенериран уран. В недалечно бъдеще обаче, след потвърдените референции за уран-плутониевото гориво, ще можем да предложим целия диапазон от възможности за горивната композиция, в зависимост от изискванията за реакторната инсталация и от стратегията на горивния цикъл. Като отчитаме, че основата на атомната енергетика са именно леководните топлинни реактори, ние ще можем многократно да разширим тяхната ресурсна база, да преработваме облъченото гориво, вместо да го съхраняваме и значително да съкратим обемите на образуваните ядрени отпадъци“, отбеляза вицепрезидентът на компанията за ядрено гориво ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 месеца
Фекалния ме разсмя за пореден път. Незнам Рашките ли са племе или такива неграмотни като него. Разбираш ли имали технологията още преди 60г., ама сега я тествали. Това не е Евроатлантически модел на управление, който да се дъвчене 69г докато се вземе някакво решение. Съжалявам, но така действат само ЕС, бавно, тромаво и когато вземат решение, то вече няма нужда от тази технология или решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 месеца
До: sssaaa: Русия е технологична Цивилизация. И, за разлика от всички останали подобни, разполага с всичко, необходимо за целта. Тепърва ще и дишат пушиляка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 месеца
До: zelka007, недей да се пенявиш. Работата е там че, от MOX гориво до MOX гориво, особено за АЕЦ, има разлика. Това не са ти шикалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
за двете превъзбудени чебурашки , цитирам : MOX горивото е използвано за първи път в топлинен реактор през 1963 г., но не влиза в търговска употреба до 1980 г. Досега повече от 2000 тона МОХ гориво са произведени и заредени в енергийни реактори. През 2006 г. около 180 тона МОХ гориво бяха заредени в над 30 реактора (предимно PWR) в Европа. До средата на 2016 г. над 7500 МОХ горивни касети са използвани в над 40 реактора ... когато си тъъппаа кoпейка е доживот ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
baba_meca
преди 9 месеца
До: sssaaaТе руснаците много са задобрели в кражбата на технологии- вече крадат технологии от запада който запада ще ги разработи след 5,10....X години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
sssaaa
преди 9 месеца
Уж Рашките са Нефелно племе, а гледай какви технологии са развили. Тук месните евролизурници ни учат, че само в Европа и САЩ има иновации, а рубладжийчетата и чайниците само копирали и крадяли технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още