IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Росатом“ ще стои завод за производство на магнити за електромобили и вятърни турбини

Планът предвижда изграждане на индустриален парк с обща площ от 20 хектара, с перспектива за увеличаване до 60 хектара

18:05 | 27.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската компания за ядрено гориво ТВЕЛ, правителството на република Удмуртия и „Росатом МеталлТех“ сключиха договор за строителството на завод за производство на магнити за електрически превозни средства и вятърни турбини, съобщава „Росатом“ на своя сайт.

Инвестицията е свързана с ръста в глобалното търсене на подобни магнити – важен елемент при електромобилите и генерирането на вятърна енергия.

„За реализирането на този инвестиционен проект на територията на град Глазов планираме да създадем индустриален парк с обща площ от 20 хектара, с перспектива за увеличаване до 60 хектара. Заводът за производство на постоянни редкоземни магнити ще стане първият подобен в Русия“, заяви председателят на Удмуртия Александър Бречалов.

Финансирането ще бъде с държавни средства, като проектът ще създаде над 200 работни места.

До 2028 г. е планирано да започне производство на над 1000 тона магнити годишно на основата на руска минерална суровинна база. След 2030 г. мощностите могат да се увеличат до 3000 тона.

В края на миналата година стана ясно, че „Росатом“ се включва в проект за производство на електромобил, наречен „Атом“, който ще бъде реализиран от „Камаз“. Проектът беше обявен още през 2021 г., като малко след това бе подписано споразумение за сътрудничество с базираната в Москва „Дептранс“, припомня ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още