IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия придоби завод на Bosch за антиблокиращи спирачки

Цената на сделката за активите на Bosch не е разкрита, като се предполага, че става въпрос за сума като в предишните трансакции, засягащи други западни компании

13:18 | 14.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руския централен институт за изследване и развитие на автомобили и двигатели (НАМИ) е придобил фабрика на германската технологична група Robert Bosch, произвеждаща антиблокиращи спирачки и други автомобилни системи, съобщава Ройтерс.

Това е поредният случай на придобиване на бивши активи на западни компании от страна на НАМИ поради масовия отлив на чуждестранни инвеститори от руската автомобилна индустрия заради продължаващата война в Украйна.

Досега институтът е придобил срещу символични трансакции съоръжения на компании като Renault Group, Nissan Motor Co. и Toyota Motor Corp.

Цената на сделката за активите на Bosch не е разкрита, като се предполага, че става въпрос за сума като в предишните придобивки.

„Преди това компанията се занимаваше с производство на кормилни уредби, антиблокиращи спирачни системи и системи за електронна програма за стабилност“, посочват от НАМИ по адрес на съоръжението

От института добавят, че общо 107 служители, които са работели във фабриката в район на Самара, ще запазят работата си, като в момента НАМИ обсъжда с руското Министерство на индустрията и търговията възможността за рестартиране на производството от 2024 г.

Русия задължава компаниите от "неприятелските" страни - тези, които са наложили санкции на Русия - да получат одобрение от правителствена комисия за продажбата на всякакви руски активи.

Чуждестранните инвеститори се страхуват, че страната може да прибегне до национализация на стратегически активи, след като бяха въведени ограниченията върху продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още