IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвинява благотворителна организация за саботаж на "Силата на Сибир 2"

Газопроводът е от ключово значение за "Газпром", но работата по него не върви много активно

12:01 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия обвинява малка благотворителна неправителствена организаци, регистрирана в САЩ, за саботаж на "Силата на Сибир 2", съобщава Ройтерс. Според прокуратурата под прикритието на искания за опазване на околната среда Altai Project  всъщност спира развитието на много важен за руската икономика газопровод, който трябва да пренася газ от находищата в Сибир към Китай.

Китайският пазар в момента е от съществено значение за руската газова индустрия, след като загуби основния си пазар - Европа, през последните месеци. Плановете са през него да бъдат пренасяни около 50 млрд. куб. метра газ годишно. Проектът беше обявен преди години, но сега дейността по него се активизира. Работата по него обаче буксува, особено след като Пекин предпочете да подкрепи друг алтернативен газов проект. 

Това не е първата подобна организация, която получава санкции от Кремъл - през юни в Русия беше забранена дейността на звеното на екологичната WWF, припомня още агенцията.

В сайта на Altai Project е посочено, че организацията работи за опазването на снежния леопард и екосистемата в Алтай. Организацията работи по различни кампании в южните части на Сибир в последните години.

Организацията е благотворителна и в нея има само един служител - Дженифър Кастнър. Пред Ройтерс тя коментира, че през последните две десетилетия е организирала дарителски кампании и е предоставила около 1 млн. долара за защита на екологията в региона на Алтай, Монголия, Казахстан и Китай.

Насърчаваме местните общности да защитат околната среда и своята култура, коментира още Кастнър пред Ройтерс. Тя нарече обвиненията на Москва "абсурдни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още