IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изненадващия интерес ЕК обяви и втори търг за общи покупки на газ

Заявките са повече, отколкото през май, коментират от Брюксел

20:30 | 07.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) направи анонс за старта на втори търг за общи покупки на природен газ в общността. Оферти ще бъдат приемани до 10 юли, съобщи говорителят по въпросите на енергетиката Тим Макфий по време на обедния брифинг в Брюксел.

Доставките ще бъдат осъществени в периода август 2023 година и март 2024 година и ще подпомогнат европейските държави за предстоящия зимен период.

За този втори търг има направени заявки от 49 европейски компании за доставка на почти 16 млрд. куб. метра газ, като повече от половината от тях са за втечнен газ. По този показател интересът е по-голям от първия търг, когато се търсеха 11,6 млрд. куб. метра газ.

Първият се проведе през май и според коментарите от Брюксел интересът към него е бил изненадващо силен. Тим Макфий отказа да съобщи постигнатата цена в първия търг с аргумент, че това е търговска тайна. Макар и организиран от ЕК, правилата на търга предвиждат индивидуални преговори между купувачите (енергийни компании и индустрия) и доставчиците, заявили оферти в платформата.

"Ние създадохме платформа за търговия с газ за облекчение на бизнеса, реално не купуваме газ на ниво ЕС - търговските решения се взимат от компаниите", допълни и говорителят на ЕК Ерик Мамер. Той заяви, че ЕК внимателно следи процеса, но от желание да гарантира сигурността на доставките през зимния сезон.

Цената на нидерландската борса TTF с доставка през август в момента се движи на ниво около 33 евро за мегаватчас. Контрактите за зимата на 2024 година обаче са с цена от почти 52 евро за мегаватчас.

Увеличените заявки в търга на ЕС показват, че бизнесът вижда полза от платформата, коментира и зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович в съобщение по темата на ЕК. Той беше един от радетелите за създаването на Енергиен съюз и общи преговори за доставка на газ в общността още през 2015 година. Тогава в Брюксел целяха да ограничат натиска на "Газпром" в Централна и Източна Европа.

Български представители също участваха в първия търг за доставка на природен газ, но така и не стана ясно кои са те. "Булгаргаз" бяха обявили, че могат да участват като доставчици, но според председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) шансът да бъдат избрани не е голям. Компанията предлага останалите количества газ на борсата у нас, обясни Иван Иванов пред Investor.bg.

В платформата има регистрирани 150 компании и се очакват още три търга до края на годината. В нея могат да участват и компании от Украйна и Молдова, които са част от европейската енергийна общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
Предлагам да направят търг за Смилянски зрял боб, така природните газове ще достигнат до всеки дом! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още