IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите икономики и високите лихви помрачиха прогнозите за търсенето на петрола

МАЕ смята, че потреблението на „черното злато“ може да се увеличи през 2024 г. основно заради Китай

15:58 | 13.07.23 г. 1
ивета томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международното търсене на петрол няма да се увеличи толкова бързо, колкото се очакваше през тази година заради отслабващите икономики на развитите страни, посочват от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от Bloomberg.

Световното потребление на горива ще се увеличи с 2,2 млн. барела дневно, или с около 2%, през 2023 г., което е с около 220 хил. барела по-малко спрямо прогнозата от миналия месец, пише в свой доклад агенцията в четвъртък. Въпреки това търсенето все още е напът да достигне рекордни нива по-късно тази година, което ще доведе до значително свиване запасите през втората половина на 2023 г.

„Световното търсене на петрол е под натиск от предизвикателната икономическа среда, не на последно място поради сериозното затягане на паричната политика“, заявиха от агенцията. „Търсенето в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), и по-специално в Европа, замира на фона на рязко свиващата се фабрична активност“, се посочва още.

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха до над 80 долара за барел в Лондон в сряда, за първи път от два месеца насам, отчасти заради признаците, че забавящата се инфлация може доведе до края на цикъла на лихвените повишения. Световните пазари на петрол се затягат, тъй като Саудитска Арабия и нейните партньори от ОПЕК+ ограничават доставките, а потреблението на горива продължава да се възстановява след пандемията.

През това тримесечие пазарите бяха частично пренаситени с петрол, като запасите достигнаха най-високото си равнище от почти две години. Свиването на доставките от страна на Саудитска Арабия е било компенсирано от други производители, като Иран и САЩ, коментираха от агенцията в доклада.

Предвид по-слабата прогноза за търсенето пазарите няма да се стегнат толкова рязко през следващите месеци, както се смяташе по-рано, допълват те. Въпреки това до края на 2023 г. все още ще има недостиг на предлагането, тъй като световното търсене се увеличава до рекордно високи стойности от средно 102,1 млн. барела на ден през тази година. Около 70% от ръста на потреблението ще дойде от Китай, който използва все повече нефтохимически продукти.

Добивът в рамките на ОПЕК+ е напът да се свие с 1 млн. барела дневно този месец, тъй като Саудитска Арабия предприе ново съкращение, с което да намали добива си до двугодишно дъно. Миналата седмица кралството обеща да удължи мярката до август, а съюзничката му Русия също обеща да ограничи износа си.

За 2024 г. Международната агенция по енергетика повиши прогнозите си за ръста на световното потребление с 290 хил. барела дневно, тъй като по-силните прогнози за Китай може да стимулират използването на газьол. Въпреки това, при 1,1 млн. барела на ден, глобалният ръст за следващата година ще бъде едва наполовина на тазгодишното ниво, на фона на повишената ефективност на електромобилите, които набират все повече популярност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
хихи ... МАЕ вече включва в прогнозите за търсене на петрол , разпространението на електромобили и ефективността им ... некой антиваксър-газовик да се пльосне ?! светло бъдеще за петролът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още