fallback

Горещините отново ограничават производството на ядрените централи в Европа

Водите на р. Дунав достигат температура от 29,7°С

17:39 | 14.07.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През последните години операторите на ядрени централи в Европа много внимателно започнаха да следят температурите на речните води. Заради горещите вълни водите стават все по-топли и вече не могат да изпълняват функциите си да охлаждат реакторите.

Водата на р. Дунав днес (14 юли) се повиши до 29,7°С и по тази причина операторът на АЕЦ "Пакш" намалява работата на три от четирите реактора, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс. Общо намалението на мощностите е 240 мегавата. В централата в момента работят четири реактора от типа ВВЕР 440, тоест общата инсталирана мощност е около 2000 мегавата. Унгария поръча още два руски реактора от типа ВВЕР 1000 за разширението на централата.

На този етап няма информация дали и АЕЦ "Козлодуй" ще пристъпи към ограничаване на производството. Централата също използва водите на р. Дунав за охлаждане. От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщиха за Investor.bg, че към този момент централата работи в нормален режим и от агенцията не са уведомени за планове за намаляване на обема на производството от оператора на централата. 

Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че в ранния следобед и двата реактора работят на пълна мощност (товар от почти 2080 мегавата) и осигуряват около 42% от товара на системата.

Очакванията са, че високите температури на р. Рона ще ограничат производството на ядрена енергия във Франция. Операторът EDF коментира, цитиран от Euronews, че през тази година предупрежденията за горещините идват по-рано от миналата (тогава производството беше ограничено в началото на август), но за сметка на това се очаква да засегне по-малко ядрени мощности.

Прогнозата на анализаторите от Refinitiv пикът на температурата на водите на р. Рона ще бъде през следващите дни, а след това ще има отново момент на охлаждане. Очакванията са, че тази година горещините няма да имат толкова силен негативен ефект върху френската енергийна система както 2022 година.

За Франция от съществено значение е и температурата на р. Гарона, но EDF спря мощностите си за ремонт до средата на август.

Според анализите на Kpler тези ограничения ще имат много малък ефект върху енергийния пазар в Европа. Обикновено те действат в най-горещите часове на денонощието, когато на помощ могат да се включват соларните панели и цената на електроенергията дори може да бъде по-ниска.

За операторите на ядрени мощности ограничаването на работата заради високата температура на водата също не се отразява чак толкова сериозно. Според говорител на EDF проблемът възниква от 2000 година насам и предизвикват спад от средно 0,3% от годишното производство на електроенергия.

Справката в сайта на ЕСО също показва, че в ранния следобед към 25% от товара в мрежата у нас, или малко под 1300 мегавата, се поема от фотоволтаичните централи. Въглищните централи допринасят за 21% от производствения микс днес (14 юли).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 14.07.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още