IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещините отново ограничават производството на ядрените централи в Европа

Водите на р. Дунав достигат температура от 29,7°С

17:39 | 14.07.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните години операторите на ядрени централи в Европа много внимателно започнаха да следят температурите на речните води. Заради горещите вълни водите стават все по-топли и вече не могат да изпълняват функциите си да охлаждат реакторите.

Водата на р. Дунав днес (14 юли) се повиши до 29,7°С и по тази причина операторът на АЕЦ "Пакш" намалява работата на три от четирите реактора, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс. Общо намалението на мощностите е 240 мегавата. В централата в момента работят четири реактора от типа ВВЕР 440, тоест общата инсталирана мощност е около 2000 мегавата. Унгария поръча още два руски реактора от типа ВВЕР 1000 за разширението на централата.

На този етап няма информация дали и АЕЦ "Козлодуй" ще пристъпи към ограничаване на производството. Централата също използва водите на р. Дунав за охлаждане. От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщиха за Investor.bg, че към този момент централата работи в нормален режим и от агенцията не са уведомени за планове за намаляване на обема на производството от оператора на централата. 

Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че в ранния следобед и двата реактора работят на пълна мощност (товар от почти 2080 мегавата) и осигуряват около 42% от товара на системата.

Очакванията са, че високите температури на р. Рона ще ограничат производството на ядрена енергия във Франция. Операторът EDF коментира, цитиран от Euronews, че през тази година предупрежденията за горещините идват по-рано от миналата (тогава производството беше ограничено в началото на август), но за сметка на това се очаква да засегне по-малко ядрени мощности.

Прогнозата на анализаторите от Refinitiv пикът на температурата на водите на р. Рона ще бъде през следващите дни, а след това ще има отново момент на охлаждане. Очакванията са, че тази година горещините няма да имат толкова силен негативен ефект върху френската енергийна система както 2022 година.

За Франция от съществено значение е и температурата на р. Гарона, но EDF спря мощностите си за ремонт до средата на август.

Според анализите на Kpler тези ограничения ще имат много малък ефект върху енергийния пазар в Европа. Обикновено те действат в най-горещите часове на денонощието, когато на помощ могат да се включват соларните панели и цената на електроенергията дори може да бъде по-ниска.

За операторите на ядрени мощности ограничаването на работата заради високата температура на водата също не се отразява чак толкова сериозно. Според говорител на EDF проблемът възниква от 2000 година насам и предизвикват спад от средно 0,3% от годишното производство на електроенергия.

Справката в сайта на ЕСО също показва, че в ранния следобед към 25% от товара в мрежата у нас, или малко под 1300 мегавата, се поема от фотоволтаичните централи. Въглищните централи допринасят за 21% от производствения микс днес (14 юли).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
До: zelka007, Зелкич, нема нужда да влизам в командната зала на ЕСО, достатъчно е да отворя сайта им: https://***.eso.bg/, та в момента: АЕЦ Козлодуй: 56%, ТЕЦ: 34%, ВодноЕЦ:7%. солари: 0.00%, перки: 5% . Няма нужда да съм от Столицата, за да си направя изводите. Колкото до акумилирането на енергия -то ние ПАВЕЦ Чаира съсипахме(кой знае кога ще я подкарат). Виж, това е пазарна ниша за теб като енергетик - изготвяш проект, отиваш в бамката и теглиш пари, строиш геотермал и правиш пари прим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: doba ... в Испания посред нощ , м/у 00:00 и 04:00 харчат по 700-750МВт СЛЪНЧЕВ ТОК , защото имат изградени около 50 соларни централи с термално съхранение . да !! това е нищо къмто 25ГВт на тяхната нощна консумация , която е около 10 пъти нашата . и ако спазим пропорцията , питам къде са нашите две соларни централи с термално съхранение , къде са ни геотермалните централи , защо продължаваме да инвестираме в лигнитни въглища , при наличието на предостатъчно ВЕИ ресурси у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
До: doba ... консервативното поведение в различни дейности го разбирам и частично подкрепям . неистовият провинциализъм и неграмотността , никога не съм им разбирал природата . съмнявам се , че от отрицателите , дето се упражнявате тук , някой знае къде е командната зала на ЕСО в София , камо ли да е влизал в нея и въобще дали познава човек работещ там . но пък смело давате мнения и насоки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
doba
преди 9 месеца
До: zelka007, https://***.eso.bg/, та: АЕЦ Козлодуй: 50%, ТЕЦ: 34%, ВодноЕЦ: 16%. Почвам и любимите на Зелкича: солари: 0.00%, перки: 0.71%. Капиш, зеленаков, откъде имаш ток? То колкото и да повтарям, на теб ти плащат за друти диритамби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: doba ... то испанците само ако знаеха , че тука из форума е пълно с експерти-енергетици-газовици немаше да се потят , щяха да драснат една телеграма и да го ударят на въглища ... ама нъц , не знаели , и взели та направили около 50 CSP централи с термално съхранение , и нощем си точат слънчев ток ... остави , ами и по-ефффтино от АЕЦът ни го дават ... :))) ... https://solarpaces.nrel.gov/by-country/ES
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 9 месеца
До: zelka007, те тореадорите и 72ч на денонощие вадят ток от солари :) Там са добри, скоро време - и в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: dobа ... цъкни си испанците , да видиш как вадят по 22-29 GWth денем и нощем слънчев ток ... колкото единият хилядник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 9 месеца
https://***.eso.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
OHЯ
преди 9 месеца
Всички ботоксолюбци са с интелекта на Данката обратното на умното ! Човек с акъл няма как да подкрепя изостаналата сибирска клоака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 9 месеца
This week, EU countries have experienced sudden price volatility, with spot electricity prices in the Czech Republic reaching 200 per megawatt hour because of high demand and little wind, while Germany and the Netherlands witnessed negative prices because of high levels of solar production overloading the grid.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още