IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради по-високите температури на реките Франция ограничава ядрената енергия

От износител на енергия сега Франция разчита на съседните си страни за внос

21:46 | 03.08.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Electricite de France съобщи, че е възможно да удължи ограниченията за производство на ядрена енергия, тъй като жегите повишават температурите на реките. Това поставя в центъра на вниманието енергийната криза във втората по големина икономика в Европейския съюз, пише Bloomberg.

Най-големият производител на ядрена енергия в Европа, който обичайно е нетен износител на енергия в по-голямата част от годината, сега внася. Ядрените въпроси не са само проблем на Франция, а и на страни като съседна Германия, на която може да се наложи да гори повече газ, за да осигури осветлението вместо да държи гориво в хранилище за зимата.

Френската комунална компания съобщи във вторник, че ядрените централи по бреговете на Рона и Гарона вероятно ще произвеждат по-малко ток в идните дни, но ще има минимално ниво на производство, за да остане електроснабдителната мрежа стабилна. Горещата вълна тласка нагоре температурите на реките, като ограничава възможностите на компанията за комунални услуги да охлажда централите.

Съкращенията може да доведат до още по-голямо повишаване на цените, които вече са близо до рекордни нива във Франция и Германия. Европа е изправена пред най-тежката енергийна криза от десетилетия, тъй като намалелите доставки на газ от Русия в отговор на санкциите тласкат нагоре цените.

Френските реки са част от по-голям проблем в Европа, която седмици наред е обхваната от сухо и горещо време.
В Германия Рейн е напът да спре пътническия трафик в ключов участък, тъй като той е станал твърде плитък за преминаване на кораби. Това застрашава доставките на въглища, които са все по-необходими за производството на ток, след като Русия намали газовите потоци по газопровода „Северен поток“.

Корабоплаването става по-трудно и по река Дунав, а нивото на най-голямата река в Италия По е твърде ниско, за да напоява нивите.

Температурите в Париж достигнаха 36 градуса по Целзий в сряда, а „големите горещини“ ще се задържат във Франция и Германия в идните пет дни, съобщава метеорологичната компания Maxar Technologies. Нивата ще останат доста над средните в идните две седмици, прогнозира Bloomberg. Франция Франция

Според френските правила EDF трябва да намали или спре производството на ядрена енергия, когато температурите на реките достигнат определени прагове, за да се гарантира, че използваната вода за охлаждане на централите няма да навреди на околната среда, когато бъде върната във водоемите.

Ограничения вече бяха въведени в различни периоди през лятото. Последните предупреждения включват ограничаване на дейността на ядрената централа „Сан Албан“ от събота. Тя ще оперира при минимален капацитет от 700 мегавата спрямо общия капацитет от около 2600 мегавата. Съкращения са вероятни и в ядрената централа „Трикастен“, където два реактора ще запазят капацитет от най-малко 400 мегавата.

Изпитващата затруднения компания счита, че производството тази година ще бъде най-ниското от над три десетилетия, тъй като няколко ядрени централи са затворени за ремонтни дейности и проверки. Проблемите на EDF принуждават страната, която традиционно е износител, да разчита на внос от съседни страни, включително Обединеното кралство, което също е изправено пред енергийна криза.

Пазарът получи известно облекчение в сряда, след като ядреният капацитет на Франция нарасна до 49% спрямо 44% в понеделник с възобновяването на работата на два реактора, показват изчисления на Bloomberg на база данни от мрежовия оператор RTE.

Цените на енергията „година напред“ в Германия леко се успокоиха спрямо рекордния връх вчера от 405 евро до 398 евро за мегаватчас на Европейската енергийна борса. Еквивалентният френски контракт все още не е търгуван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Е то голяма драма бе, най-тежка енергийна криза от десетилетия.И кво, да не би през тез десетилетия да е изчезнала нещо Европа ? След година две таз криза ще е забравена, пък ор,ките ще продължавате да си виете срещу луната и да се кланяте на кремълският сатрап..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Няколко градуса в повече надали са проблем за охлаждането. Тия реактори като са ги проектирали, все трябва да са съобразили разликата на температурата на водата. По скоро липсата на вода в реките води до сериозни проблеми. По-интересното е, че даже в блумбърга пишат - "Европа е изправена пред най-тежката енергийна криза от десетилетия", а наща зелена форумна секта ни показва шаренки графики и обяснява как ей сега с перки, плочки и батерийки ще стане революция и ще се оправят нещата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 1 година
"...в Австралия дневните цени на електроенергията няколко пъти падаха до нулата благодарение на отличното слънцегреене и силните ветрове в южната част на континента..."а може ли да има ДРУГА причина????щото в България това не може да се случи (по обективни причини свързани с функционирането на пазара на ел. ен.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
никакви колебания не трябва да имаш, всичко е подкрепено от научни данни! Иначе цико по принцип чете някви конспиративни медии, а там всяка статия е имислена и съответно смешна... то не бяха chemtrails, рептили и кво ли още не... прееепикаваш и отминаваш, няма смисъл да се спори с полуграмотни хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Е, какво общо има...всичко е свързано. "възможно да удължи ограниченията за производство на ядрена енергия, тъй като жегите повишават температурите на реките. " Във Франция в момента се спират електроцентрали под всякакъв предлог, за да се създаде недостиг на енергия. Една част "за ремонти", а една част заради "климатични промени". Просто ми стана смешно как всичко може да се припише на КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Бе и аз имам известни колебания и съмнения относно климатичните промени, ама кво общо има таз статия пък със зеленият хайвер?Аз я прочетох, и съвсем ясно е упоменато,че Франция сега има проблеми заради големият дял на атомната енергия в микса си..За разлика от нея през последните дни в Австралия дневните цени на електроенергията няколко пъти падаха до нулата благодарение на отличното слънцегреене и силните ветрове в южната част на континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Аьде малко смях да има -ВСЯКО НЕЩО СЕ ЗАТОПЛЯ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКО ДРУГО НЕЩО. Долнопробната пропаганда в разцвета си https://twitter.com/Natalia01Mateo/status/1179442677210894336 пфу туитера вече са успели да блокират акаунта, понеже споделя реални и очевидни ИЗМАМИ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ, ама ето нещо останало https://***.bitchute.com/video/oT3FZrnLYQ9z/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Това че може да има нещо вярно и действително, което е преплетено в колосалната, огромна, унищожителна, опасна измама с "климатичните промени" не я омаловажава по никакъв начин.Това е програма за опустошителен грабеж на всички ни и в момента се е задвижило с пълна скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Дали да не пробваш с google-->thermal discharge и да се ограмотиш още с google-->thermal pollution ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
инвесторчето от икономическа медия ...в далечната 2014а ,се превърна следвайки пачките , в дебилизатор на масите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още