fallback

Никому неизвестни компании без опит управляват половината от износа на руски петрол

САЩ се готвят да напомнят на западните компании, че има санкции срещу сорта "Уралс"

22:55 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

В месеците след началото на войната в Украйна никому неизвестни компании започват да се занимават с износа на руски петрол към Азия. В периода между март и юни 2023 г. те "никнат като гъби", след като големите търговци и петролни компании започнаха да се отдръпват от търговията заради санкциите, пише Ройтерс, като се базира на свои източници и на анализи на данните на мозъчния тръст Kpler и на Refinitiv.

Според тях повече от половината петрол, който изнася Русия - между 6 млн. и 8 млн. барела на ден, се доставя от такива фирми - често без никаква история в търговията. Сега, събрани заедно, те създават един от най-големите петролни търговци в света, опосочва Ройтерс.

През миналата година около 30 посредника без търговски опит управляваха сделки с руския петрол, сочат данни на Eikon. Сега броят им се увеличава до около 40, допълва още Ройтерс.

Междувременно САЩ се готви да "напомни" на търговци, застрахователи и собственици на кораби, че има горна граница на цената на руския петрол, допълва още агенцията, като се позовава на свои източници. Тактиката ще е "мека" - писма и телефонни разговори, а не заплахи за санкции и наказания, твърдят източниците на агенцията. И в момента се води подобна комуникация, но усилията ще бъдат засилени, допълва още Ройтерс.

Според данни на пазара в последните две седмици руският сорт "Уралс" се търгува над тавана от 60 долара за барел, определен от Г-7 и ЕС през декември 2022 г. Мярката беше много внимателно премислена, за да не бъде разтърсен допълнително пазара и да бъде задълбочена енергийната криза. Целта е да запазим Русия на пазара, но приходите ѝ да бъдат ограничени, обясниха тогава западните лидери.

В крайна сметка официалните данни на  руското Министерство на финансите показват, че от началото на годината приходите от търговия с газ и петрол са с 47% надолу. Анализи на Bruegel обаче сочат, че причината за това е не толкова ограниченията върху цената, а ембаргото, което наложи западния свят на вноса на руски петрол.

Все пак ограниченията като цяло дават редица лостове за влияние в ръцете на основните купувачи - Индия и Китай, а Русия пради допълнителни разходи, за да осигури доставките, включително и заради многократно удължените дестинации на танкерите и за застраховки на товарите. Според Ройтерс през миналия месец централната банка на Русия е отпуснала 9 млрд. долара под формата на гаранции на товарите, а това са пари, коитоса блокирани и Кремъл не може да инвестира във войната, която води в Украйна.

Според оценки скоро Русия ще достигне максимума от азиатския пазар и ще трябва да търси други начини за увеличаване на доходите от петрол и природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 27.07.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още