IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия увеличава производството на въглищните електроцентрали заради сушата

Сушата свива производството на водните електроцентрали и увеличава нуждата от поливане на селскостопански площи

12:29 | 04.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заради намаленото производство на водните електроцентрали Индия увеличи производството на въглищните, съобщава Ройтерс. В момента потреблението на електронерегия е необичайно високо за това време на годината, а зелените централи не могат да се справят с търсенето, посочва още агенцията.

Делът на въглищата в енергийния микс на Индия е 66,7% през август, което е най-високото ниво за последните шест месеца. Делът на водните централи намалява до 14,8% спрямо 18,1% преди година.

Ню Делхи не се притеснява да увеличава въглищата, отбелязвайки, че емисиите въглероден диоксид на човек от населението са по-ниски, отколкото в развитите икономики. Индия е държавата с най-многобройно население и е сред най-големите замърсители в световен мащаб. Правителството изтъква също, че увеличава производството на зелените централи.

В момента обаче те не могат да се справят с необичайно високото потребление на електроенергия. Обикновено пикът на потреблението на електроенергия в Индия е през май. Сушата през август, която е най-сериозната за последното столетие, сви производството на водните централи, на които Индия разчиташе досега да покрият ръста в търсенето. Заради липсата на валежи в селското стопанство увеличават поливането, което рязко повишава потреблението на електроенергия.

Въпреки увеличеното потребление на въглища вносът намалява с 24% до 17,8 млн. тона  за първите четири месеца на финансовата година, приключваща през март 2024 г. Причината е увеличаването на местния добив с почти 11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още