IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира стратегическа реформа и спот сделки на енергийния пазар

Една от целите е насърчаване на търсенето на зелена енергия, посочват властите

10:20 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

До 2030 година Китай трябва да има единна, модернизирана електроенергийна мрежа, обединена в общ пазар, който да допуска спот търговия и ценообразуване, съобразени с краткосрочните условия на търсене и предлагане, пише Ройтерс.

Разпокъсаността на мрежата доведе до сериозни проблеми и прекъсване на електроснабдяването в последните години. Плановете предвиждат обединението на шестте регионални енергийни мрежи в общ пазар, на който за първи път ще бъде позволена и спот търговия. По този начин властите се надяват да има по-бърза реакция и гъвкавост при кризи.

Тази мащабна реформа ще помогне още за енергийния преход и осигуряване на енергийната сигурност, посочват анализаторите от LSEG. Според изявленията на властите целта е да бъде насърчено потреблението на зелена енергия, но, от друга страна, Пекин не се отказва от стимулите за въглищата и вероятно тази цел ще бъде трудна за изпълнение, допълва Ройтерс.

Възможността за национален спот пазар обаче ще даде възможност за сравнение на цените, което действително ще увеличи интереса към зелената енергия, се казва в съобщение на Fitch Ratings. На теория в часовете с пиково производство на зелените централи, въглищните и газовите централи ще намаляват производството. И тъй като делът на зелената енергия в микса ще се увеличава, то термичните централи постепенно ще осигуряват резервен капацитет по време на пиково потребление, пишат анализаторите от рейтинговата агенция.

Проблемът е, че новите правила предвиждат и схема за компенсации на въглищните електроцентрали, което поставя под риск реализацията на идеята, добавят още те. Става въпрос за средства, отпускани за т.нар. "студен резерв" - средствата за поддържане на мощностите в готовност да се включат в мрежата.

От местните регулатори не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар на заключенията на анализаторите.

На китайския пазар сделките са по дългосрочни и средносрочни договори, макар че някои провинции тестваха спот сделки през 2019 година. Ройтерс допълва, че повечето въглищни централи и мини в Китай са собственост на местните власти, което поставя под съмнение дали действително ще имат желание да реализират идеята за спот пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още