IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на китайския сектор на зелена енергия и глобалната му доминация

Декарбонизацията на Китай е от съществено значение за глобалните климатични цели, тъй като страната е най-големият източник на парникови газове в света

17:30 | 04.06.23 г. 26
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се е насочил с бързи обороти към декарбонизацията, като скоростта, която поддържа, убягва на останалия свят. Страната смазва своята конкуренция по отношение на разходите за чиста енергия, като стремежът към разширяване на соларната енергия и електромобилния пазар подсказва, че Китай се доближава до инфлексна точка в своя енергиен преход, пише Фелисити Бредсток в коментар за Oilprice.

Разбира се, Китай все още изгаря повече изкопаеми горива от почти всяка друга страна на планетата, но неговият огромен сектор за чиста енергия предвещава по-зелено бъдеще за нацията и за света.

Миналата седмица BloombergNEF повиши прогнозата си за новите соларни инсталации в Китай за 2030 г., като сега очаква Пекин да увеличи капацитета поне трикратно в сравнение с 2021 г. – размер, който надхвърля целия соларен капацитет на САЩ.

Електромобилите също набират скорост в Китай, като вече представляват над една трета от общите продажби на нови леки коли в страната. За сравнение – електромобилите в САЩ достигат едва 4% от общите продажби.

Пекин е отговорен за близо половината от всички разходи за възобновяема енергия по света през 2022 г., отчитайки колосалните 546 млрд. долара. Това е почти четири пъти сумата от 141 млрд. долара, която САЩ похарчиха за чиста енергия, и 2,5 пъти стойността на инвестициите в този сектор на Европейския съюз (ЕС), които се равняват на 180 млрд. долара.

Интензивните разходи на Китай за сектора се отплатиха – индустрията за чиста енергия в страната вече е достатъчно стабилна, за да не се нуждае от сериозни държавни инвестиции, които да я държат над повърхността. Тази индустрия вече доминира на глобалната сцена, изтъква Бредсток.

Щедрата помощ от страна на Пекин през годините за развитие на капацитета на възобновяема енергия и разширяване на веригата на доставки за електромобили превърнаха тези сектори в лидери в международен план. Още през 2020 г. Barron's съобщи, че „Китай се е превърнал в притегателен център на глобалните енергийни пазари“, а енергийното влияние и производственият капацитет на Пекин продължават да растат от времето на публикуване на материала.

Чрез програми за енергийна инфраструктура, като мащабната инициатива „Един пояс, един път“ , Китай значително увеличи силата си на пазарите по целия свят. Като дава заеми на правителства по света и инвестира сериозно в развиващи се енергийни пазари, Пекин едновременно повиши собствената си енергийна сигурност, като същевременно  значително разшири глобалното си влияние , особено в развиващите се страни, от Африка до Латинска Америка.

Чрез монополизиране на ключови вериги на доставка на чиста енергия, китайските производители също така се превърнаха в незаменими фактори в прехода към чиста енергия, планиран от САЩ и Европа, наред с други ключови икономики. Според доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Energy Technology Perspectives 2023, „Китай е водещият глобален доставчик на чисти енергийни технологии днес и нетен износител на много от тях. Китай притежава най-малко 60% от световния производствен капацитет за повечето масово произвеждани технологии (напр. фотоволтаици, вятърни системи и батерии) и 40% от производството на електролизатори“.

Това означава, че докато САЩ и Европа се стремят да подкрепят местните производители на соларни, вятърни и електрически решения, тези компании  все пак ще трябва да бъдат снабдени от Китай . Повторното укрепване на веригите на доставки за компоненти като слънчеви панели и електромобилни батерии ще отнеме време и пари, а разчитането на много по-евтините и по-утвърдени китайски вериги на стойност има много по-голяма икономическа логика.

Наскоро САЩ се опитаха да прокарат политически мерки, изискващи от компаниите да доставят своите суровини на местно ниво, ако искат да отговарят на условията за подкрепа съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA), но фирмите за чиста енергия твърдят, че това ще навреди на прехода повече, отколкото да го подкрепи.

„Пряко и косвено САЩ ще разчитат на доставки от Китай“, заяви Пол Лескано, старши сътрудник в BloombergNEF. „Това ръководство може да насърчи повече производство на клетки в САЩ, но повечето от клетките, използвани в соларните проекти в САЩ, ще продължат да идват от…фабрики в Югоизточна Азия, повечето от които са собственост на китайски компании“, добавя той.

Въпреки че има основателни опасения относно господството на Китай и увеличения геополитически и икономически лост в глобалния енергиен сектор, има и някои значителни ползи от разхода на Пекин за чиста енергия. Bloomberg информира, че Китай се приближава до „повратната точка, в която използването на изкопаеми горива се насочва към дългосрочен спад - крайъгълен камък, който може да бъде достигнат най-скоро през следващата година“.

Декарбонизацията на Китай е от съществено значение за глобалните климатични цели, тъй като страната е най-големият източник на парникови газове в света, отговорен за  около 30% от глобалните емисии.

Разбира се, ще има някои препятствия по пътя към декарбонизацията. Главоломният темп на ускоряване на производството на слънчеви панели, например, изпреварва търсенето и  може да доведе до някои значителни смущения на пазара, тъй като цените на панелите падат. Освен това ще са необходими големи инвестиции в мрежова инфраструктура, за да се поеме цялата нова променлива електроенергия. И накрая,  прекратяването на отношенията на Китай с въглищата ще бъде много трудна задача . В исторически план въглищата се свързват с енергийната сигурност в селските райони на страната и ще бъде необходим идеологически преход заедно с икономическия преход. За късмет на Китай, авторитаризмът позволява едностранни икономически и индустриални промени с темпове, за които Западът може само да мечтае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

26
rate up comment 13 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Статията не струва, но пък милият диалог под нея ми напълни душата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 9 месеца
До: pinoccio ... ооллииггофрена с претенциите за капацитет ... не че некой е очаквал нещо мъдро да снесеш ... нали се четете туканка 2-3ма великолепни интелекта , цвета на копейкопоклонническият вулгаризъм ... вие затова затрихте властта нефелници , щото нищо не става от вас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 11
sssaaa
преди 9 месеца
Фекалния пак е oaкал и тази статия със спам и тpoлeнe срещу Русия. Доста комплекси му станаха. Време е да си почине малко да иде на булка примерно, ама не мъжка с дръжка, като тия из целия Евроатлантически Демократичен джeндъpcки съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 18
khao
преди 9 месеца
До: pinoccio беше, но откакто гъъзпром го ограбиха, прогледна! ... беше продал панелката за техните акции :):) а вие празноглавци, кога ще прогледнете ? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 16
khao
преди 9 месеца
До: ratten ... и като говорим за неприятни, некъпани уличници гушкащи се с тираджии на моста... и се появи ти! :):) Как само се разпозна, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 8
pinoccio
преди 9 месеца
До: cyclopЯсна е работата. Всичко е тръгнало на изуй ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
До: pinoccio имаше някакво крадене на никове май, когато се смени визията на инвецтор сайтчето. Тоя сега император не е оня император.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 6
pinoccio
преди 9 месеца
До: ИмпeраторътА, бе, ти беше голям фен на Тръмп, който едва ли би нагазил в тия екскременнти, в които се набута Байдън. Тръмп дръпна наскоро една реч, в която все едно Копейкин да се бе изрезал насред имението му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 18
Импeраторът
преди 9 месеца
И за лека нощ да попитам копейниците, добре ли е или не е добре (за Путин), че султан Ердоган каза "да" на Швеция за НАТО? Предполагам това е още една цел на СВО изпълнена :-) нещаZтици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 5
pinoccio
преди 9 месеца
Фекалниците пак са одрискали всичко в морфичен резонанс. Да не ходите заедно на синхронно плуване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още