IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин нареди на китайските доставчици да запълнят газохранилищата

Китай намалява вноса на втечнен газ през септември, но на тръбен отчита ръст

18:10 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският енергиен регулатор нареди на доставчиците на газ на вътрешния пазар да напълнят газохранилищата преди пика на зимното търсене, пише Bloomberg. В Пекин се опасяват, че геополитическата нестабилност може да застраши енергийната сигурност на страната.

Търсенето на газ започна да расте и вътрешният пазар трябва да бъде като цяло балансиран, коментират от Националната енергийна администрация. По тази причина и от институцията очакват големите доставчици да увеличат резервите си. На добиващите компании като PetroChina, Sinopec и Cnooc, както и на оператора на държавната газопреносна мрежа PipeChina е наредено също и да повишат капацитета си, за да стабилизират цените.

PetroChina вече съобщи, че е натрупала рекордни количества природен газ в своите складове.

В някои северни части на Китай отоплителният сезон започна в началото на седмицата.

От началото на военния конфликт в Израел цената на газа на азиатските борси се е повишила с 25%. В Европа положението е подобно, като страните от ЕС започват втората си зима без руския тръбен газ, но с рекордни количества газ в газохранилищата си.

Увеличаването на резервите също може да повиши допълнително цените и в двата региона, тъй като товари, предварително насочени към Европа могат да бъдат пренасочени към Китай, ако условията са по-изгодни.

Междувременно статистиката показва, че през септември Китай намалява покупките на втечнен газ с 2,8% до 5,69 млн. тона. В същото време тръбният газ се увеличава до 4,46 млн. тона, или годишен ръст от 4,4 на сто.

Пекин облекчи малко контрола върху цената на газа, за да отрази растящите разходи на доставчиците, след като търсенето се съживява в последните месеци след края на ограниченията, свързани с Covid-19. За първите осем месеца на годината търсенето на природен газ в Китай се увеличава със 7,4%, а вносът на втечнен газ - с 12%.

Увеличава се и търсенето на горива, сочат още данните за септември, цитирани от Ройтерс. По тази причина износът на петролни продукти е намалял през септември. Най-съществен спадът при дизела - с 32%, но като цяло количествата са високи - 1,18 млн. тона. През миналия септември имаше пик до 1,73 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още